Objavljeno u Nacionalu br. 539, 2006-03-13

Autor: Mislav Šimatović

TAJNO PISMO ŠEFU MMF-a

Sanader moli MMF aranžman do 15. XI.

Ministar Šuker i guverner Rohatinski u tajnosti su poslali pismo direktoru MMF-a u kojem traže produljenje stand-by aranžmana

ef misije MMF-a za Hrvatsku Dimitri Demekisef misije MMF-a za Hrvatsku Dimitri DemekisMinistar financija Ivan Šuker i guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u tajnosti su prije desetak dana zatražili od Međunarodnog monetarnog fonda produženje stand by aranžmana do 15. studenog 2006. Ovaj potez dva ključna čovjeka zadužena za suradnju s MMF-om, zapravo je pokušaj premijera Ive Sanadera da dobije na vremenu u odabiru strategije kreiranja budžeta za izbornu 2007. godinu. U pismu, što su ga 3. ožujka poslali generalnom direktoru MMF-a Rodrigu de Ratou, Šuker i Rohatinski, između ostalog, traže odgodu programa smanjenja dospjelih dugova državnog proračuna te drugo preispitivanje provedbe aranžmana koji službeno istječe za mjesec dana.

Analitičari, s kojima je razgovarao Nacional, vjeruju kako je produljenje stand by aranžmana za Vladu Ive Sanadera važno iz dva razloga. Ukoliko bi MMF pristao na produljenje aranžmana, Hrvatska bi osigurala stabilnost kreditnog rejtinga i privlačenje inozemnih ulagača što je Vladi vrlo važno zbog planirane prodaje vlasničkih udjela u Ini i osiguravateljskoj tvrtki Croatia osiguranje. Produljenje stand by aranžmana značilo bi da je MMF zadovoljan reformama Sanaderove Vlade što bi izazvalo pozitivnu reakciju stranih tržišta kapitala. Kako se 15 posto Ine namjerava u drugoj fazi privatizacije prodati na nekoj europskoj burzi, vjerojatno londonskoj, Vlada može računati na više ulagača i bolju cijenu. Osim toga, potvrdan odgovor MMF-a Šukeru i Rohatinskom donekle bi neutralizirao negativan odjek među stranim ulagačima koji je uzrokovala odgoda screeninga na području pravosuđa u okviru pregovora za pristup Hrvatske Europskoj uniji. Naime, iz Bruxellesa su jasno dali do znanja da je odgoda screeninga prvenstveno posljedica kašnjenja u reformi pravosuđa i odugovlačenja s donošenjem antikorupcijskog programa koji se dobrim dijelom odnosi na sudove, a u takvoj atmosferi za očekivati je da će inozemni ulagači do daljnjeg zaobilaziti Hrvatsku.

Drugo, što je Sanaderu čak i važnije, jest da produljenjem aranžmana s MMF-om, Vlada dobiva šest mjeseci vremena za odabir strategije kojom će nastupiti u izbornoj godini. Zahtjev za produljenje aranžmana do 15. studenog nije slučajan - tada počinju pripreme za donošenje državnog budžeta za iduću godinu, a budžetom premijer može manipulirati kako bi dobio podršku određenih političkih i socijalnih grupacija. Poznato je da je Sanader u prosincu prošle godine, kada se donosio budžet za 2006., izdašnim izdvajanjem za projekte u osječkoj županiji neutralizirao tamošnjeg župana i svog ljutog protivnika Branimira Glavaša, te dobio ključnu podršku HSP-a čiji je predsjednik, Anto Đapić, osječki gradonačelnik.
U desetom mjesecu definitivno počinje izborna godina, i Sanader će dotad biti siguran isplati li mu se daljnja suradnja s MMF-om. Ako prekine suradnju s MMF-om, moći će bez strogih fiskalnih zahtjeva iz Washingtona, koji u pravilu koče rast, kreirati proračun na osnovu kojeg će imati širok prostor za predizborna obećanja. Moguće je, tvrde analitičari, da će Vlada zatražiti novi šestomjesečni aranžman. U svakom slučaju, produljenjem sadašnjeg stand by aranžmana, Sanader dobiva na vremenu u pripremi predizborne strategije.

U pismu MMF-u, Šuker i Rohatinski od MMF-a traže drugo preispitivanje programa utemeljenog na stand by aranžmanu, te ističu da je Hrvatska i dalje “čvrsto opredijeljena za održavanje makroekonomske stabilnosti”. Zauzvrat obećavaju "dalekosežne reforme u sektoru zdravstva u 2006. godini, plan privatizacije Croatia osiguranja te plan treće faze privatizacije T-HT-a". Provedba programa bit će praćena kroz kontrolne točke za ocjenu uspješnosti programa, vezane uz donošenje zakona o reformi zdravstva, odobrenje plana restrukturiranja brodogradilišta, napredak u prodaji državnih udjela u Croatia osiguranju, T-HT-u i Ini, te bonitetne mjere kojima se banke odvraćaju od davanja kredita vezanih uz stranu valutu nezaštićenim zajmoprimcima”, navodi se u pismu.

Aktualni stand by aranžman, MMF je odobrio početkom kolovoza 2004.
na 20 mjeseci. Kako je osnovni cilj aranžmana bio smanjenje hrvatskog državnog deficita na 4,5 posto i stabilizacija vanjskoga duga na 77 posto bruto domaćeg proizvoda, dogovor s MMF-om oporba je kritizirala argumentom da koči razvoj u trenutku kada je on nužno potreban zemlji. Oporba je tada smatrala da će se smanjenje budžetskog deficita odraziti na zaustavljanje razvojnih investicija koje su počele jenjavati završetkom gradnje autoceste Zagreb - Split.

>email to:Mislav Simatovic

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika