15.03.2006. / 11:35

Autor: Nina Ožegović

Kazališna kritika: Čehov u HNK

Nimalo uzbudljiva školska lektira

Premijera 'Tri sestre' Antona Pavloviča Čehova u režiji Ivice Kunčevića na sceni HNK

Poluprazna, ogoljela scena, samo s nužnim stvarima - dugački stol okružen zelenim stolicama, dva kreveta, klavir i naslonjač, neupečatljivi kostimi koji dočaravaju život u ruskoj provinciji, sumorna atmosfera i redateljski naglasak na realističnosti i doslovnosti Čehovljeve priče, kratak su sažetak predstave HNK koja se opire trendu spektakularizacije i na kazališne daske vraća ritam puno sporije piščeve epohe.

Depresivna priča o tri generalske kćeri, koje životare u ruskoj provinciji i sanjaju o povratku u Moskvu kao izlazu iz beznađa i dosade, oživjela je na sceni HNK nakon više od 30 godina. Odabrala ju je kao dio školske lektire intendantica Ana Lederer, a postavila ekipa koja radi Dubrovačke ljetne igre: redatelj Ivica Kunčević, skladatelj Neven Frangeš i scenograf Ivica Prlender, znači šefovi dramskog i glazbenog programa, te ravnatelj DLJI. Riječ je o jednom od najpoznatijih Čehovljevih djela, koje je u Magellijevoj režiji izvedeno prije nekoliko godina u ZKM-u, a koje će za desetak dana biti premijerno izvedeno i u Teatru ITD. To će gledateljima pružiti mogućnost usporedbe što će biti iznimno zanimljivo, a zapravo će pokazati da ravnatelji igraju na sigurno birajući za repertoar obveznu školsku lekturu. Naime, takvom repertoarnom politkom očekuje se tržišni uspjeh - dolazit će učenici brojnih škola, ali se ne stvara uzbudljiv program koji bi mogao zadovoljiti i neke druge gledatelje osim premijerne publike.

U ovoj predstavi se pokazalo da je na sceni HNK definitivno došlo do glumačke smjene: u naslovnim ulogama tri sestre solidno su se predstavile Olga Pakalović kao Olga, Zrinka Cvitešić kao Irina i najbolja Ana Bagić kao Maša. Također, Kunčević je vrlo jasno i precizno ispričao cijelu priču poentirajući individualne sudbine i tzv. male stvari, no veliko je pitanje da li je to danas dovoljno da privuče ljude u teatar, bez obzira na to što se radilo o namjernom konceptu.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika