15.03.2006. / 12:18

Autor: Ivan Duvnjak

SMRT SRPSKOG ZLOČINCA

Haag: Milošević imao pristup krijumčarenim lijekovima

U utorak su dvojica dužnosnika Haaškog suda za Associated Press izjavili kako je Slobodan Milošević za vrijeme boravka u Haaškom pritvoru imao pristup lijekovima i alkoholu koji su bili krijumčareni u njegovu zatvorsku ćeliju. Haaški djelatnici koji su to izjavili tvrde da su o tome obavijestili nadležne u upravi zatvora, no ipak nitko nije ništa poduzeo. Odbacili su poruke iz Srbije kako je Milošević otrovan i potvrdili nalaze dvojice liječnika kako je bivši jugoslavenski predsjednik namjerno uzimao krive lijekove jer je htio što je više moguće odugovlačiti suđenje pred Haaškim tribunalom. Upravitelj zatvora Timothy McFaddenn i glasnogovornica Haaškog suda Alexandra Milenov nisu željeli komentirati njihove navode "jer istraga o Miloševićevoj smrti još uvijek traje".

Kardiolog Leo Bokeria, direktor središta za kardiovaskularnu kirurgiju Bakuljev u Moskvi, koji je doputovao u Haag kako bi provjerio rezultate obdukcije tijela Slobodana Miloševića rekao je kako je Milošević uistinu umro od infarkta, te da je obdukcija izvedena stručno i vrlo temeljito.

Ipak Bokeria je naglasio kako bi Milošević još uvijek bio živ da ga je Haag pustio na liječenje u Moskvu. "Došli smo do istog zaključka kao i patolozi koju su radili obdukciju. Zadovoljni smo s onim što smo vidjeli" , rekao je Bokeria. Ruska vlada poslala je Bokeriu s ekipom liječnika u Haag kako bi provjerili kako je i od čega umro Milošević, jer nisu vjerovali obdukcijskim nalazima nizozemskih patologa. Bokeria je dodao kako nije primijetio nikakve znakove koji bi upućivali na samoubojstvo, ali i dalje smatra da Milošević u Haagu nije bio adekvatno liječen.

Toksikološki rezultati očekuju se krajem tjedna, a oni bi mogli potvrditi je li uzrok infarkta uzimanje lijeka protiv tuberkuloze koji su navodno neutralizirali lijekove za srce i visoki tlak. Ruska Duma jednoglasno je u srijedu usvojila rezoluciju u kojoj se traži otvaranje neovisne međunarodne istrage o okolnostima smrti Slobodana Miloševića i završavanje svih istraga Haškog suda u što kraćem roku. Duma smatra da je potrebno u što kraćem roku završiti sve istrage koje vodi Haški sud i da je nastavak aktivnosti suda sada beskoristan. U tekstu rezolucije stoji da smrt Miloševića nije prvi slučaj smrti zatvorenika, predstavnika bivšeg srpskog vodstva te se ističe da odgovorni za njegovu smrt moraju odgovarati za svoje postupke. Tekst ove rezolucije bit će poslan parlamentima država članica NATO-a, Haškom sudu i glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu

Vezane vijesti

Milošević: polagao sam temelje za budućnost

Milošević: polagao sam temelje za budućnost

Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao je večeras, nakon neslužbenih informacija po kojima je on dobio najmanje glasova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika