19.03.2006. / 11:18

Autor: Hrvoje Perinić

SMRT SRPSKOG ZLOČINCA

Pogreb Slobodana Miloševića bez članova obitelji

Slobodan Milošević pokopan je u subotu u 18 sati, bez obitelji i bez počasti u dvorištu obiteljske kuće u Požarevcu, tjedan dana nakon što jepreminuo od srčanog udara u pritvoru Haškog suda. Nitko od obitelji Slobodana Miloševića nije nazočio njegovu pogrebu. I pored povlačenja potjernice koja je bila raspisana za Mirom Marković, ona ipak nije nazočila sahrani svog muža. Pogrebu Slobodana Miloševića ne prisustvuju ni njegovi sin ni kći, Marko i Marija."Zbog kontroverznih izjava vlasti u Srbiji, a naročito zbog prijetnji i ucjena upućenih supruzi predsjednika Srbije, obitelji se u stvari onemogućava dolazak na sahranu i obitelj na njoj neće biti prisutna", izjavio je bliski Miloševićev prijatelj Milorad Vučelić.

Ispod lipe u Miloševićevom dvorištu iskopan je grob s dva grobna mjesta te postavljen crveni tepih. Kovčeg s tijelom Miloševića spušten je u obiteljsku grobnicu nakon što su poruke Mire Marković i Marka Miloševića pročitali Bogoljub Bjelica, dužnosnik Socijalističke partije Srbije, i Ljiljana Milanović, bivša urednica Informativnog programa Radio-televizije Srbije, u vrijeme Miloševićevog režima.

Pogrebu balkanskog krvnika i pokretača ratova na prostoru bivše Jugoslavije, u kojima su poginule stotine tisuća ljudi, nazočili su njegovi najbliži suradnici, izaslanstvo ruske Dume, prvi čovjek ruskih komunista Genadij Zjuganov i general Leonid Ivašov, koji se nad grobom oprostio od Miloševića. Na grobu su pročitana i pisma obitelji. Svjetske agencije pišu o slabom interesu srbijanskih televizijskih postaja za posljednji ispraćaj Slobodana Miloševića i odazivu Miloševićevih poklonika na posljednjem ispraćaju. AFP komentira kako ih je bilo daleko manje od 500.000 ljudi, koliko ih je 2003. ispratilo tadašnjeg premijera Zorana Đinđića, koji je Miloševića izručio Haškome sudu, a smrtno je stradao u atentatu. Citira se i šef diplomacije SiCG-a Vuka Drašković, koji je kazao da je na Miloševićevu ispraćaju održan "miting za pogreb naroda" i "svi bi trgovi bili pretijesni kada bi morali primiti žrtve Miloševića i njegove vladavine, sve ubijene, protjerane, sve raseljene po svijetu i osakaćene". Agencije se slažu da u Srbiji Milošević i dalje dijeli Srbe na one koji ga drže herojem i one koji smatraju da je osramotio zemlju.

Vezane vijesti

Milošević: polagao sam temelje za budućnost

Milošević: polagao sam temelje za budućnost

Kandidat za predsjednika HDZ-a Domagoj Ivan Milošević rekao je večeras, nakon neslužbenih informacija po kojima je on dobio najmanje glasova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika