02.07.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

NOVA PRAVOSUDNA BLAMAŽA

SLUČAJ «LORA» OSTAJE NA SPLITSKOM ŽUPANIJSKOM SUDU

SLUČAJ «LORA» OSTAJE NA
SPLITSKOM ŽUPANIJSKOM SUDU


Vijeće Vrhovnog suda odbilo je zahtjev glavnog državnog odvjetnika za promjenu suda u slučaju «Lora» što znači da će se proces nastaviti na splitskom Županijskom sudu, a slučaj će i dalje voditi sudac Slavko Lozina, piše «Večarnji list». Budući je riječ o neslužbenoj informaciji, nisu poznati razlozi koji su naveli vijeće Vrhovnog suda da donese takvu odluku.
Riječ je o suđenjU osmorici bivših vojnih policajaca (od kojih se sedmorica nalazi u pritvoru dok je jedan u bijegu) optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom počinjen u splitskom zatvoru Lora tijekom 1992. koje je bilo prekinuto prije desetak dana. Rad suda bio je toliko opstruiran prijetnjama i pritiscima na svjedoke, odvjetnike i tužiteljstvo te neredom u samoj sudnici izazvanim prisustvom prijatelja i članova obitelji optuženih, da je sam premijer Ivica Račan intervenirao zahtijevajući izuzeće suda.
Nakon podnesenog zahtjeva Državnog odvjetništva da se suđenje u slučaju Lora premjesti sa splitskog suda na neki drugi županijski sud, Hrvatskoj je dana posljednja šansa da samostalno procesuira optuženike za ratne zločine. Ako bi i u ponovljenom postupku bilo pritisaka na sud, državno odvjetništvo ili svjedoke, odnosno bilo kakvih neregularnosti, prema saznanjima Nacionala, predmet bi mogao završiti na sudu u Haagu. Tvrdi se da postoji velika vjerojatnost kako će se incidenti koji su pratili dosadašnje suđenje ponoviti, što bi moglo rezultirati narušavanjem ugleda Hrvatske i njenog pravosuđa u očima hrvatske i europske javnosti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika