22.03.2006. / 15:35

Autor: Miljenka Čogelja

ŠPANJOLSKA

ETA objavila prekid vatre

ETA je pozvala Španjolsku i Francusku da 'pozitivno odgovore na novonastalu situaciju i okončaju policijsku represiju protiv njihova članstva'.

Baskijska separatistička organizacija Eta u srijedu je na Baskijskoj televiziji objavila trajni prekid vatre, nakon čega je uslijedila čitana poruka vođa te organizacije. ETA je pozvala Španjolsku i Francusku da 'pozitivno odgovore na novonastalu situaciju i okončaju policijsku represiju protiv njihova članstva'. Vlada u Madridu kratko je priopćila da je u tijeku analiza sadržaja priopćenja. Ranije je bilo objavljeno da vlada i separatisti pripremaju strategiju za mirovni proces, djelomičnom po uzoru na sjevernoirski model. Separatistička grupa Eta zadnjih se 30 godina borila za nezavisnost Baskijske regije smještene na sjeveru Španjolske te na jugo-zapadu Francuske. Skupina je odgovorna za smrt preko 800 ljudi koji su živote izgubili u raznim terorističkim napadima. Ova organizavija proglasila je već potpuni prekid vatre u rujnu 1998. godine, ali od njega odustala 15 mjeseci kasnije.

Vezane vijesti

ETA okačila terorizam o klin

ETA okačila terorizam o klin

Baskijska naoružana organizacija ETA proglasila je u četvrtak "konačan kraj svoje oružane djelatnosti", nakon više od 40 godina borbe za neovisnost… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika