Objavljeno u Nacionalu br. 542, 2006-04-03

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

Tipično Grlićevo dosadno smeće

Na RTL TV-u pišu da je «Karaula» iznimno duhovit film

Ivan StarčevićIvan StarčevićDVORNIKOVI Utorak, 21.10 tri vijenca Uzorna, pristojna, simpatična, zabavna i skladna tročlana obitelj Dvornik čita gnjusne blogove o sebi i doživljava ih kao dobar dan. Tako treba, tako rade današnji moderni ljudi, bili iz grada ili sa sela. Na primjer: mala Ela, žensko dijete kojem neki bolesnik piše da je umišljena, brani se izrekom koju smo zapisali ekskluzivno za vas, «bila sam umišljena, sad sam savršena».

OTVORENO Utorak, HRT 1, 22.45 vijenac Hloverka Novak Srzić i tri stare lopine iz novog pulskog studija (župan istarski i dva gradonačelnika istarska, sva trojica puno mlađi od mene) potpuno su opravdali investiciju nedavno svečano puštenu u rad. Da nije bilo tog netom otvorenog tv-studija u Puli, zvanog mikrovalna pećnica, nikad ne bismo vidjeli kako izgledaju poštenjaci Jakovčić, Drandić i Dušić kad sjede jedan do drugog na slobodi. Nikad ne bismo čuli kako oni opravdavaju kupnju društvene imovine koja im je dana na upravljanje, tj. postupak koji je jedan od gostiju (g. Munir Podumljak, udruga PSD) vrlo logično proglasio očitom korupcijom. Jedan si je kupio selo i stan (Jakovčić), drugi imanjce s kućerinom (Dušić), a treći ih, zvani Drandić, zbog toga slavi kao neporočne i napredne političare. Prije koji dan Račan je nepravedno optužio jedino Sanadera da nije sposoban svladati korupciju i organizirani kriminal. Prokleti lijeni mali Ivica. Zar mu je bilo toliko teško ovoj optužbi dodati župana i stranku istarsku.

EXCLUSIVE Srijeda, RTL TV, 19.25 kaktus Film «Karaula» je tipično Grlićevo pretenciozno i šuplje smeće, neduhovito, prljavo i plitko, ali na pametnom RTL-u misle suprotno. Nedužna mlada voditeljica Vanja Nezirović čita nam najavu u kojoj piše da je novi film ozarenog redatelja Rajka Grlića iznimno duhovita komedija. Iza toga idu izjave gledatelja, glumaca i samog redatelja koji je, kao i u sličnim prilikama do sada, tradicionalno do suza dirnut vlastitom premijernom i inom veličinom. Nitko da se nama ubogim tv-gledateljima triju nacionalnih televizija smiluje i ispriča što je to bilo duhovito. Zašto su ti ljudi okrutni? Odgovor je vrlo jednostavan: zato što su gledali film. Za čitatelje «Nacionala» i mi smo to učinili, u subotu u 22.35, u polupraznoj dvorani Krstulovićeva Cinestara. Poslije tog tužnog iskustva shvatili smo svečane uzvanike. Posebno nam je drago zbog onih naših čitateljica (i čitatelja) koji su već nakon trećeg retka pogodili da se tu ne piše napamet.

BALKAN INC. Subota, Nova TV, 16.55 kaktus U drugom nastavku ima sprovoda, droge, seksa i ubojstava, ali sve to i ovaj put više na način prve hrvatske sapunice, nego prve hrvatske krimi-serije. Kako je scenarist «Vile Marije» i «Balkana Inc.» ista osoba (g. Roberta Naprta), prava je šteta da nije pisao obrnutim redom i pobio Jurakove još na početku. Da je navedeni Naprta, čuveni navodni suautor nepotpunog popisa stanovništva Rijeke (samo Srbi, a i to ne svi) s početka 90-ih prošlog stoljeća i osvita demokracije, napisao najprije «Balkan Inc», rezultat bi možda bio zanimljiviji, ali ne pretjerujmo: ni ovako nije loše. Balkanski inspektor Prilika pije, gleda u prazno i nečuveno pati (kao zapuštena kućanica) kad mu ubiju jednu od ljubavnica, inače sutkinju. Ne samo to, nego i hita obavijestiti još dvije (jednu preljubnicu i jednu prostitutku) da im prijeti opasnost, preklinje ih da se čuvaju, a onda opet pije i drogira se. Je li taj čupavi i neobrijani Prilika uopće muško ili je nekakva baba, pokazat će daljnji uvidi u njegovu sentimentalnu psihu.

LOV NA ANTIKVITETE Nedjelja, HRT 1, 16.25 kaktus Vratite nam Juru Gašparca! Znamo, bio je ovakav i onakav, ali uvijek zanimljiv, a teta Beba koja danas popodne pokušava zboriti nad porculanskim šalicama bila bi zanimljiva da to ne bi radi pred kamerama. Žena je draga i pristojna, ali dosadna na onaj ubitačno poznat način, pogotovo kad peti put za redom dohvati šalicu i okrene dno prema sebi. Ubitačno neinventivna je i današnja priča u kojoj Bebica podržava jednog feminiziranog stričeka u unapetitlih namjeri da gostima punudi čaj u porculanskim (majsen) šalicama koje ne samo da su rasparene, nego se, što je još gore, iz njih nikad ništa nije pilo, budući da su, kako Bebica poučno reče, služile kao ukras.

TENIS: LJUBIČIĆ – FEDERER Nedjelja, HRT 2, 18.00 vijenac Slika je bila odlična, a da nije bilo tona, poduzeće Odašiljači i veze d.o.o. zaslužilo bi mnoga dodatna priznanja. Zbog tri seta (ne sata) tenisa uključenje u izravni prijenos nogometa iz Osijeka kasnilo je poprilično (oko 36 minuta), što je također odlično, ne samo kao programska odluka nego kao i njena posljedica. Bilo bi prekrasno da smo osim bez tih prvih 36 (terti siks, kažu u našem selu) minuta ponižavanja nogometne lopte ostali i bez reportera Miće Dušanovića. Kad on jednom ode u mirovinu, ostat će nam utjeha da će to biti zauvijek, a ne da mirno kroči stazama Borisa Mutića, tj. radi svoj mrski posao dalje, kao da se ništa dogodilo nije. Već na samom početku, kad smo u trenutku nepažnje uključili ton, do nas se probila savjetodavna rečenica da Ljubičić «od početka do kraja treba biti maksimalno koncentriran». Naivnije čitatelje još jednom upozoravamo da nije važno što sportski reporteri govore, bitan je jedino njihov odnos prema svijetu, životu i poslu koji rade, a kad su to ispravno savladali, riječi same teku. Treba uzeti u obzir i olakotnu okolnost. Njima je užasno teško raditi izravne prijenose bez vlastite slike na ekranu. Kad je ima, kad čitaju vijesti ili vode razgovore u studiju, onda se oni zaljubljeno gledaju i šute o sebi, jer slika govori dovoljno. A u izravnom prijenosu, zamislite taj peh, mi im moramo vjerovati na riječ. U kobnom nedostatku slike g. Dušanović i društvo moraju nas riječima uvjeriti u to da su oni savršeni treneri i veliki sportaši, koji su slučajno novinari. To im u potpunosti uspijeva, jer kad bi Blažičko, Dušanović, Sušec i slični karakteri dijelili svoje suludo nepotrebne savjete a da se nikad u životu nisu aktivno i veličanstveno bavili sportom, oni bi bili poremećene budale, a mi jako dobro znamo da oni to nisu. U pamćenju su nam još svježi njihovi veliki sportski i trenerski rezultati, još koliko jučer su oni trčali, skakali i zadužili naciju. Jedno nehotično sjedanje na daljinac, s kobnim posljedicama (uključenje tona), donijelo nam je spoznaju da g. Dušanović može i s leđa prepoznati svoje bivše protivnike s trave, betona i zemlje. «Evo ga, Boris Becker, da to je on, uzdrmao je svoju financijsku situaciju pa radi dosta kao novinar», priopćuje nam naš reporter koji, kao i svi u sportskoj sobi HRT-a, ima obrnutu poslovnu putanju. Oni svi stalno rade kao novinari, a što čine kad osjete da im se financijska situacija uzdrmala, o tome bi mogli pričati njihovi poslovni partneri, što ne bi bilo moralno.

>email to:Ivan Starcevic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika