12.04.2006. / 12:20

Autor: Ante Pavić

SPLITSKA BANKA

Hrvatskoj prijeti odgoda pregovora

Šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, Vincent Degert, izjavio je za Reuters, a prenio britanski The Times, kako Hrvatska mora ispuniti obveze proizašle iz postojećih sporazuma s Europskom Unijom ili će se u suprotnom suočiti s odgodom pregovora o punopravnom članstvu. Pri tome je naglasio kako nije riječ o otvorenim pitanjima koje Hrvatska ima sa svojim susjedima poput graničnih, za koje je EK mišljenja da se trebaju rješavati bilateralno. "Drugi je slučaj s obvezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Oni imaju izravne posljedice na pregovore. EK može odlučiti da ne otpočne pregovore o određenom poglavlju ukoliko određene obveze ne budu ispunjene", izjavio je Degert.

Kao jednu od obveza iz SSP-a izdvojio je najnoviji spor oko prodaje Splitske banke. Naime, Hrvatska narodna banka nije dopustila belgijskoj banci KBC kupovinu te banke zbog neriješenog duga Nove Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama koja je u suvlasništvu KBC-a. "To je tipično pitanje poglavlja o slobodnom protoku kapitala iz SSP-a. Nadamo se da će oba partnera uložiti napore kako bi se razriješilo" rekao je Degert. Kao slično pitanje naveo je otvaranje tržišta nekretnina talijanskim državljanima. Upozorio je Hrvatsku da se ugleda na iskustvo Bugarske i Rumunjske kojima prijeti odgoda primanja u EU zbog propusta da naprave nužne reforme u pitanjima korupcije, granica, pravosuđa i prava manjina.

Predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrell također je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj. Sastao se s čelnicima Vlade i Sabora, a zatim se obratio saborskim zastupnicima. Pritom je izjavio da je Hrvatska nedvojbeno zacrtala put koji vodi prema potpunom pridruživanju EU. Borrell je također kazao da RH mora primjeniti sve odredbe SSP-a i pojasnio pritom da misli na "ukidanje svake diskriminacije građana EU-a glede posjeda koji oni žele kupiti u RH".

Vezane vijesti

Nismo došli po pouke iz demokracije

Nismo došli po pouke iz demokracije

Europljani nisu došli na summit G20 u Los Cabos u Meksiku da bi dobivali pouke iz demokracije, rekao je u ponedjeljak novinarima predsjednik Europske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika