Objavljeno u Nacionalu br. 544, 2006-04-17

Autor: Željko Rogošić

DUBROVAČKE POLITIČKE IGRE

Jamba zaustavio sukob interesa

Nakon izbora u Dubrovačkoj županiji sve je izvjesnije da će o vlasti odlučivati metkovićki gradonačelnik Stipe Gabrić i iznenađenje izbora, HNS-ovac Andro Vlahušić

 Gabrić je postao politička “noćna mora” Luke Bebića ( na slici ) Nezavisna lista Stipe Gabrića Jamba, gradonačelnika Metkovića, osvojila je drugo mjesto na ponovljenim izborima za Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije. Po broju glasova i osvojenih mandata, odmah je iza koalicije HDZ-HSLS. Gabrićeva nepobjedivost na lokalnim izborima traje već osam godina. Međutim, otkako se, nakon sukoba u HDZ-u i borbi za prevlast u Neretvi, potpuno osamostalio i napustio vladajuću stranku, k tomu još približio predsjedniku Stjepanu Mesiću, Gabrić je postao politička “noćna mora” Luke Bebića. Glavni Sanaderov stranački kadrovik, potpredsjednik Sabora Bebić, nikako ga se ne može riješiti. S čak deset mandata i 21 posto osvojenih glasova, naprama 15 mandata i 33 posto glasova HDZ-a, Stipe Gabrić Jambo opet se nametnuo HDZ-u kao rješenje za koalicijskog partnera, s kojim u savezu osvaja vlast u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. S obzirom na to da su izbori za 41 mandat u Skupštini županije ponovljeni nakon dramatičnih događaja i pokušaja HDZ-a da se oslobodi neugodna partnerstva s Gabrićevom listom, logično je bilo očekivati da Gabrić neće htjeti pregovarati o novoj koaliciji s HDZ-om, nego s SDP-om i HNS-om.

Gabrić je stoga požurio u Zagreb, sastao se s Ivicom Račanom i Željkom Antunović i započeo koalicijske pregovore s SDP-om, koji je na izborima osvojio sedam mandata, iako su Račan i središnjica stranke odbacili i degradirali prvog dubrovačko-neretvanskog SDP-ovca, bivšeg župana Ivana Šprlju. Gabrić je žurno izvijestio javnost o uspješnim pregovorima s Račanom, ali i Vesnom Pusić i Radimirom Čačićem te najavio stvaranje nekad nezamislive koalicije - Nezavisne Gabrićeve liste s Račanovim SDP-om i HNS-om Vesne Pusić. Stipe Gabrić je istaknuo kako je za sada bliži lijevoj opciji, da će se idućeg tjedna dogovori o toj koaliciji staviti na papir, ali da ne isključuje ni mogućnost koaliranja s HDZ-om. Gabrić je želio razgovarati samo sa Sanaderom, uz uvjet da se iz svih kombinacija isključi predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Frano Matušiž, koji je, prema Gabriću, i bio glavni poticatelj napada HDZ-a na njega. No kako se Sanader odbio sastati s Gabrićem te ga je poslao da pregovara s Franom Matušićem, teško je vjerovati da će Gabrić još jedanput sklopiti “brak” s HDZ-om.

Izvjesne su i druge kombinacije jer drugi veliki pobjednik izbora je Andro Vlahušić. Vlahušićeva lista HNS-HSU dobila je čak šest mandata i potpuno je ravnopravna SDP-u. Vlahušić je najveće iznenađenje izbora, jer u Dubrovniku, gdje HNS uopće nije postojao kao stranka, Vlahušićeva lista je dobila neočekivanih 25 posto glasova, upravo koliko i lista HDZ-HSLS. Lista HNS-HSU u cijeloj je županiji dobila čak 22 posto glasova, što je izbacilo na političku površinu bivšeg ministra zdravstva Andru Vlahušića kao najozbiljnijeg kandidata za župana ako dođe do saveza Gabrić - Račan - Pusić. Ali Vlahušić je najavio i mogućnost koaliranja HNS-a s HDZ-om. Na razini grada Vlahušić je izjavio kako je spreman podržati HDZ i gradonačelnicu Dubravku Šuicu. Takvo HNS-ovo približavanje HDZ-u, koje je odmah podržao »ačić, veliko je upozorenje HDZ-u, SDP-u i Gabriću da ne mogu olako dogovarati saveze.

Ovaj put nakon izbora biraju Gabrić i Vlahušić, kojemu središnjica stranke prepušta odluku. No Vesna Pusić je svjesna da bi koalicija s HDZ-om bila samoubojstvo za HNS, zato kao najizgledniju najavljuje koaliciju s Gabrićem, ali traži za Vlahušića mjesto župana. Logično, jer ako Gabrić ima nekoliko značajnih razloga zbog kojih ne bi bilo dobro zasjesti u utjecajnu fotelju prvog čovjeka Dubrovačko-neretvanske županije, SDP i HNS su u potpuno ravnopravnoj poziciji. S obzirom na to da su Račan i središnjica stranke, ali i lokalne organizacije SDP-a, potpuno degradirali i odbacili Ivana Šprlju, postavlja se pitanje koliko je oportuno da ti isti ljudi iz vrha SDP-a za politički mrtvog Šprlju traže funkciju župana.

Postoje opcije u kojima HDZ zanimljivim ponudama želi pridobiti obojicu. Vlahušića navodnom ponudom da postane ravnatelj Opće bolnice u Dubrovniku, a Gabrića povratom duga MORH-a u iznosu od 92 milijuna kuna s kamatama.

Pravosuđe je prema željama HDZ-ove politike stalno pokušavalo Gabrića smjestiti u zatvor, pa su se zbog privatizacije Razvitka iz Metkovića, nekad bogate i uspješne tvrtke koju je Gabrić uspio privatizirati još ranih 90-ih, vodili dugi sudski sporovi, a Gabrić je često pod policijskom pratnjom privođen u Dubrovnik. Nedavno je Vrhovni sud RH oslobodio Gabrića svake odgovornosti. “Gabrić je dobio 20 posto glasova, i ne možemo suditi pojedinačno o čovjeku koji ni za što nije osuđen. Građani i pravosuđe su rekli svoje, a sada je na nama da odlučimo hoćemo li s njime formirati vlast i realizirati svoje projekte”, rekao je Vlahušić.

Stipe Gabrić, magistar agronomije, na proizvodnji hrane, voća i povrća podigao je svoje carstvo i stekao političku moć, stasajući dugo vremena u sjeni moćnog Luke Bebića. Kad je ocijenio da je prerastao svog “učitelja”, Gabrić je postao šef neretvanskog HDZ-a i politički najmoćniji čovjek u Metkoviću i dolini Neretve. To se nije svidjelo Bebiću, pa je Sanader, podržavajući Bebića, protiv Gabrića poveo pravi “križarski rat”. Na lokalnim izborima 2005. HDZ se trudio Gabrića uništiti političkim i policijskim pritiscima, pritvaranjem, kaznenim prijavama. I u dolini Neretve je HDZ izgubio lokalne izbore. Populističkoj Gabrićevoj politici nitko se ne može suprotstaviti. HDZ je bio prisiljen u županiji koalirati s Gabrićem kako bi ostao na vlasti, ali je istodobno, po Bebićevu nalogu iz Zagreba, predsjednik županijskog HDZ-a Matušić učinio sve kako bi Gabrića srušili i istjerali iz vladajuće koalicije.

U ponovljenim izborima HDZ nije imao pametniji pristup u pokušajima da Gabrića eliminira s političke scene. HDZ se opet poslužio istim metodama. U metkovićko gradsko poglavarstvo nenadano je banula državna revizija, klaonice tvrtke “Jambo” u Metkoviću našle su se na udaru i pod redovitom kontrolom veterinarske inspekcije, glavni rudarski inpektor u izborno vrijeme dao je nalog da se zapečati i zatvori kamenolom i drobilično postrojenje GP Dubrovnik u Dolima. Potom je policija protiv Gabrića podnijela dvije kaznene prijave. Policijska postaja u Metkoviću optužila ga je i prijavila za zlouporabu položaja i oštećenje državnog proračuna za 180 tisuća kuna u tvrtki “Jambo”, a PU splitsko-dalmatinska kazneno je prijavila Gabrića da je oštetio NK Neretvu za milijun kuna, koliko se prilikom transfera Darija Srne iz Hajduka u inozemstvo nije slilo u “Neretvinu” blagajnu iako nigdje nije bilo Gabrićeva potpisa.

Iako još nije odlučio, svi su izgledi da Gabrić neće prihvatiti dužnost župana. On zna da mu je pozicija župana izravna smetnja poslovnim ambicijama. Prije nekoliko dana njegova tvrtka GP Dubrovnik dobila je posao vrijedan desetak milijuna kuna na aerodromu Čilipi. Na izgradnji autoceste prema Dubrovniku Gabrićev je udio nezaobilazan, ma koliko se HDZ trudio istisnuti ga. Sa svakim potpisanim aktom u županiji, kojim će omogućiti posao najboljima, pa tako i svojim tvrtkama, Gabrić će se naći u sukobu interesa. Bez obzira na to što će se svi poslovi rješavati na javnim natječajima. A to HDZ-u otvara prilike da ga sruši. Gabrić je jaka ličnost koja je svoju poziciju izgradila u Metkoviću. Odlaskom iz Metkovića u Dubrovnik, on bi izgubio svoje socijalno uporište, kao što ga je izgubio Ivan Šprlje. U Dubrovniku, kao župan, Gabrić ne bi napravio ništa. Jer sve lokalne uprave i samouprave u gradovima i županijama ovise o Vladi i središnjoj vlasti. Gabrić je u ratu s Bebićem, na taj način i sa Sanaderom i Vladom, čiji su se ministri i premijer izredali u predizbornoj kampanji na dubrovačkom području kao nikada do sada. Ako Gabrić postane župan, Vlada neće podržavati brojne dubrovačke razvoje projekte onako zdušno kako bi to radila da je župan Ivo Miletić, Andro Vlahušić, pa čak i Ivan Šprlje. Ako se ostvari savez Gabrić - Račan - Pusić i Račan shvati da je pozicija HNS-a u Dubrovniku sada jača i izglednija od SDP-ove, na stolac dubrovačko-neretvanskog župana neće zasjesti prvi pobjednik izbora Stipe Gabrić Jambo, nego drugi pobjednik, Andro Vlahušić.

GENEZA SUKOBA

Netrpeljivost između bivših partnera

Nakon prošlih izbora HDZ je bio prisiljen koalirati s Gabrićem. No Frano Matušić je kupio dva vjećnika HSLS-a i jednog vjećnika s Gabrićeve liste, direktora GP “Dubrovnik”, tvrtke u Gabrićevu vlasništvu. Gabrićeva lista HDZ-u više nije bila potrebna. Otuda netrpeljivost između Matušića i Gabrića, kojega Gabrić isključuje iz kombinacija za pregovore s HDZ-om.

>email to:Zeljko Rogosic

Vezane vijesti

Vlahušić i Vićan na pripremnom ročištu rekli da se ne osjećaju krivim

Vlahušić i Vićan na pripremnom ročištu rekli da se ne osjećaju krivim

Na Županijskome sudu u Splitu dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i njegov koalicijski partner Pero Vićan, koje USKOK-ova optužnica tereti za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika