25.04.2006. / 18:05

Autor: Ante Pavić

CHENEYEV POSJET

Mesić: Neće se razgovarati o članku 98.

«O članku 98. Rimskog sporazuma neće se posebno razgovarati, već će posjet američkog potpredsjednika SAD Dicka Cheneya Dubrovniku bit će prilika za razmjenu iskustava i informacija te razgovora o našoj bilateralnoj suradnji », rekao je u utorak na Brijunima hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Mesić sudjeluje u radu proširenog ministarskog sastanka zemalja sudionica Američko-jadranske povelje i triju baltičkih zemalja na Brijunima. Članak 98. Rimskog statuta, kojim je osnovan stalni Međunarodni kazneni sud u Den Haagu, dopušta mogućnost da američki državljani budu izuzeti od odgovornosti pred ICC-om. Druge dvije zemlje članice Američko-jadranske povelje, Makedonija i Albanija, sa SAD-om potpisale sporazum o članku 98., a Mesić je izjavio da ta činjenica nema utjecaja na hrvatsko stajalište o tom problemu. "Znate, karakteristika Makedonije je da vodi makedonsku politiku, a Hrvatske da vodi hrvatsku politiku", kazao je hrvatski predsjednik.

Mesić se osvrnuo i na problem pomoći haaških optužnika čiji su postupci prebačeni u Hrvatsku i onih kojima se sudi u Den Haagu. Izjavio je kako između njih postoji postoji razlika, ali će i jedni i drugi dobiti jednaku pomoć države. Zamoljen da prokomentira različite kriterije koje hrvatska država ima prema različitim haaških optuženicima, što se vidi iz primjera generala Rahima Ademija koji za svoju obranu već godinama nije dobio novčanu naknadu, naglasio je kako general Ademi možebiti siguran da će se financijska konstrukcija njegove obrane riješiti.

Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika