28.04.2006. / 15:42

Autor: Vedrana Baričević

IRAN

Ahmadinedžad: "Briga nas za UN-ove rezolucije"

Predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u petak da njegovu zemlju «ne dira» rezolucija UN-a kojom se želi zaustaviti iranski nuklearni program. U petak istječe rok u kojem Međunarodna agencija za atomsku energiju treba dostaviti Vijeću sigurnosti svoje izviješće u kojem će ustvrditi je li Iran odustao od obogaćivanja urana. Dopisnik BBC-a u Teheranu, Frances Harrison javlja da se ne može očekivati pozitivno izviješće Međunarodne agencije i već se najavljuje doonošenja tog pitanje pred Vijeća sigurnosti. Ono bi moglo postaviti rezoluciju na razini prinude, ali bez prijetnje sankcijama i to zbog podrške koju Iran uživa od Kine i Rusije. U slučaju da Iran zanemari rezoluciju zapadne bi zemlje mogle postaviti ultimatum i upozorenje Iranu, ali to također ne bi bilo izvedivo bez Kine i Rusije. Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin je u razgovoru s njemačkom kancealrkom Angelom Merkel u četvrtak izjavio da podržava pravo Irana na civilnu nuklearnu tehnologiju i usprotivio prebacivanju pitanja Irana na Vijeće sigurnosti. Ako akcija vijeća sigurnosti propadne, razmotrit će se mogućnost provedbe sankcija izvan Vijeća, na osnovi dobrovoljne suradnje država prognozira BBC. Iranski veleposlanik pri UN-u, Javad Zarif komentirao je da Vijeće sigurnosti nije nadležno za donošenje odluke, te da se Iran ne osjeća dužnim slijediti njihove zaključke. Veleposlanik je dodao da očekuje da će SAD izvršiti pritisak u Vijeće sigurnosti da ono nametne "još jednu u nizu kratkovidnih odluka". Teheran prijeti napadom na ciljeve SAD-a diljem svijeta ukoliko ga SAD vojno napadne. Zapad je poručio Iranu da je spreman pomoći mu u izgradnji nuklearnog programa u civilne svrhe ako odustane od obogaćivanja urana. S druge strane, Iran poručuje da je spreman dijeliti svoju nuklearnu tehnologiju s drugim narodima.
U javnosti se u posljednje vrijeme spekulira o mogućnosti dolaska predsjednika Ahmadinedžada na nogometnu utakmicu Irana i Meksika u sklopu Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Ukoliko se predsjednik Irana pojavi u Njemačkoj, mogao bi biti uhićen jer njemački zakon negiranje holokausta ili izrugivanje tragedije Židova u Drugom svjetskom ratu tretira kao kazneno djelo.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika