Objavljeno u Nacionalu br. 547, 2006-05-08

Autor: Ivo Pukanić

KOMENTAR TJEDNA

Hod po rubu bivših prijatelja

Ivo PukanićIvo PukanićBranimira Glavaša poznajem godinama. Mislim da ga dobro poznajem. Uvijek vrlo direktan i jasan, bez straha, ili bar taj strah zna dobro prikriti, brz na riječima i još brži na djelu, zna analitički misliti, savršeno poznaje političke mehanizme, o medijima zna sve, iznimno inteligentan i iznimno opasan. Pravi politički terminator koji se sa svojim političkim neprijateljima obračunavao bez ikakvih susprezanja i osjećaja. Uza sve to, Glavaš ima još jednu osobinu - uvijek drži zadanu riječ. A riječ je dao i u ovom najnovijem slučaju - da će se obračunati s Ivom Sanaderom i HDZ-om, koje smatra odgovornima za sadašnje optužbe zbog kojih bi vrlo brzo mogao završiti u zatvoru i na sudu.

"Bit će krvi do koljena", poručuje Glavaš iz Osijeka. Kao što kažem za Glavaša, mislim da mogu reći da dobro poznajem i Sanadera. Rođeni političar sa životinjskim instinktom i lukavošću za političko preživljavanje i obračune s neprijateljima, kako izvan stranke, tako i unutar nje. Ako je Glavaš terminator, Sanader je politički predator. A rezultat između njih je dva naprama jedan. Sanader je Glavaša izbacio iz stranke, a Glavaš je izjednačio i Sanadera pobijedio na izborima u Slavoniji. Sanader je sada poveo dva naprama jedan, pokretanjem kaznenog postupka i skidanjem imuniteta Glavašu u Saboru. Glavaš je spreman izjednačiti te povesti s tri naprama dva, nakon što optuži Vladimira Šeksa, Sanaderova prvog suradnika, za ubojstvo tijekom rata, a samoga Sanadera za prijevaru na Izbornom saboru HDZ-a, gdje je današnji predsjednik vladajuće stranke za nekoliko glasova pobijedio Ivića Pašalića. Bez obzira na to što se Glavaš danas kaje zbog toga što je pomogao Sanaderu da osvoji vlast u HDZ-u, a posredno i u državi, neka mu ne bude žao. I za stranku i za državu bila bi katasrofa da je na čelo HDZ-a došao do srži kompromitirani Pašalić. Ako je sve što tvrdi Glavaš i čime prijeti da će udariti po premijeru istina, tu istinu Sanader sigurno odavno zna. A ako se unatoč tomu odlučio na konačni obračun s Glavašem, za to ima jak razlog.

A razlog je samo jedan - vlast. Bez glasova Slavonije na sljedećim izborima HDZ sigurno silazi s vlasti ili mora ući u neželjene koalicijske akrobacije, koje bi Sanaderu bile kao omča oko vrata. I jedno i drugo Sanaderu je neprihvatljivo i stoga se upustio u rješavanje te teške situacije. Očito bez obzira na žrtve. Po svemu sudeći, dobro je procijenio. Dugoročno, ako se nešto drastično ne dogodi, Glavaš gubi bitku protiv Sanadera. Ako se pokaže da je policija skupila zaista čvrste dokaze o Glavaševoj neposrednoj umiješanosti u zločin, ni jedna politička opcija neće stati na njegovu stranu. Osim, naravno, netom osnovane njegove stranke, kojoj čak nije ni član, a kamoli predsjednik, što bi bilo normalno. No Glavaš je svjestan da bi joj time vezao ruke pri javnom zauzimanju za njega, a ako završi u zatvoru, tako bi joj blokirao i normalan rad. Ipak, udaljavanjem Glavaša s političke scene cijela ta njegova politička ideja gubi naboj, a HDZ-u se otvara prostor da zauzme stare pozicije u Slavoniji.

To je najveći ulog, neprocjenjive vrijednosti. Bude li se to moralo platiti Šeksovom glavom, i to će se bez problema učiniti. Na tome će Sanader moći izvući i nove, dodatne političke poene kao borac za pravnu državu, makar se radilo i o njegovu najbližem suradniku. A što se tiče lažiranja rezultata na Saboru HDZ-a, osim ponekog pitanja u javnosti o moralnosti politike i političara, nitko ni prstom neće mrdnuti da Sanaderu politički našteti. Pašaliću, koji je tu eventualno oštećen, ionako nitko ne vjeruje, a u unutar HDZ-a se nitko neće buniti. Budu li se po ovakvom scenariju odvijali događaji, a po svemu sudeći hoće, tada će Sanader biti pobjednik. On na kraju može izgubiti jedino ako Glavaš na sudu dokaže da su svjedoci lagali, da on nije sudjelovao ni u kakvom zločinu i time da dokaže kako iza napada na njega stoji prljava politička igra. Glavaš svojim bivšim stranačkim kolegama može napraviti štetu, ali on od toga neće imati ništa. Osim možda osobne satisfakcije. Ali svoju pravu bitku on će morati voditi na sudu.

>email to:Ivo Pukanic

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika