22.05.2006. / 13:09

Autor: Ante Pavić

RH - CG

Mesić čestitao Vujanoviću

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je čestitku predsjedniku Republike Crne Gore Filipu Vujanoviću. "Poštovani gospodine Predsjedniče, dragi prijatelju, dozvolite mi da Vama i svim građanima Crne Gore, u povodu rezultata jučer održanog referenduma, uputim srdačne i iskrene čestitke. Voljom većine svojih građana Crna Gora kreće putem samostalnosti, ali - siguran sam - ne odvojena od svojih susjeda, nego u prijateljstvu i suradnji s njima", kazao je Mesić u čestitci. "Mada su se građani Crne Gore na referendumu opredjeljivali između dvije u osnovi različite i suprotstavljene opcije, pobjednik jest, može i smije biti samo jedan: Crna Gora", ističe hrvatski predsjednik. Kako je naglasio, "Hrvatska će nastaviti izgrađivati, sada na novim osnovama, svoje već i danas dobre odnose sa Crnom Gorom - u interesu obiju država, svih njihovih građana, ali i cijele regije". "Čestitam svim građanima Crne Gore na iskazanoj demokratskoj zrelosti i želim im svako dobro, napredak i uspjeh, te život u miru i sigurnosti u njihovoj državi", stoji u čestitki predsjednika Mesića.

Mesić je u svojoj prethodnoj izjavi rekao kako je održavanje referenduma prijelomni je događaj u novijoj povijesti susjedne Crne Gore. "Riječ je o događaju koji će ne samo odrediti budući put Crne Gore, nego i omogućiti postavljanje odnosa između Crne Gore i njezinih susjeda, uključujući Srbiju, na nove, trajne i zdrave temelje, što će biti značajno ne samo za Crnu Goru, nego i za širu regiju", rekao je predsjednik Mesić. "Čvrsto vjerujem da je stabilna i napredna Crna Gora, privržena demokraciji i europskim vrijednostima i standardima, u najboljem interesu i Republike Hrvatske i posve je u skladu s konceptom regije u kojoj živimo, kao područja mira, sigurnosti i stabilnosti". Kako je istakao u svojoj izjavi, "referendum je proveden sukladno pravilima što ih je postavila Europska unija, a njegovi rezultati ne ostavljaju mjesta bilo kakvoj dvojbi oko toga za koju se soluciju izjasnila većina građana Crne Gore. Vjerujem da će se prema tome rezultatu i međunarodni čimbenici, a i svi relevantni krugovi u regiji odnositi kao prema realnosti. Hrvatska će prihvatiti, sa svim konzekvencama, ishod referenduma u Crnoj Gori kao rezultat demokratski izražene volje većine građana te zemlje", kazao je Mesić u svojoj izjavi.

Vezane vijesti

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

U svemiru otkrivena crna rupa stara samo 30 godina

Američki astrofizičari otkrili su najmlađu crnu rupu u svemiru koja je nastala prije samo 30 godina, objavila je NASA. Astrofizičari smatraju da je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika