22.05.2006. / 21:17

 

LAUERUS

Janica Kostelić osvojila sportskog Oscara

Janica je za najprestižniju svjetsku sportsku nagradu bila nominirana i 2003. godine nominirana u dvije kategorije; za sportašicu godine te povratnika godine

Najbolja svjetska skijašica Janica Kostelić dobitnica je nagrade Laureus, sportskog Oscara za najbolju sportašicu godine, prenosi Hina. Najbolja olimpijska skijašica svih vremena i najbolja skijašica u povijesti Svjetskog skijaškog kupa bila je nominirana u konkurenciji za sportašicu godine, zajedno s belgijskom tenisačicom Kim Clijsters, atletičarkom Tirunesh Dibaba iz Etiopije, Jelenom Isinbajaevom iz Rusije, Carolinom Kluft iz Švedske, Britankom Paulom Radcliffe te švedskom igračicom golfa Annikom Sorenstam. Janica je za najprestižniju svjetsku sportsku nagradu bila nominirana i 2003. godine nominirana u dvije kategorije; za sportašicu godine te povratnika godine.

U obje kategorije je izgubila; od Serene Williams i Ronalda. No, ove godine u Barceloni, Janica je odnijela uvjerljivu pobjedu zahvaljujući gotovo nevjerojatno odvoženoj sezoni koju teško da i sama više može ponoviti. Na Olimpijskim igrama u Torinu Janica je odnijela svoju četvrtu zlatnu medalju i upisala se u povijest kao najbolja olimpijska skijašica svih vremena. Nagradu za sportaša godine uzeo je bazelski čarobnjak i najbolji tenisač svijeta Roger Federer, dok je titula povratnika godine pripala njegovoj zemljakinji Martini Hingis, koja je u nedjelju osvojila prvi turnir nakon više od četiri godine izbivanja iz tenisa. Nagradu za najveću sportsku nadu zasluženo je odnio još jedan tenisač, a riječ je naravno, o 19-godišnjem Španjolcu Rafaelu Nadalu, koji se u proteklih 12 mjeseci osim titule Roland Garrosa okitio i onom za neprikosnovenog kralj zemljanih terena. U stožeru Renaulta zavladalo je veliko oduševljenje nakon što su bez obzira na jaku konkurenciju osvojili nagradu za momčad godine. Podsjetimo, uz francuske konstruktore stajala su imena poput Barcelone, Liverpoola, New Zealand Rugby Teama, San Antonio Spursa te naše Davis Cup reprezentacije. Veliki uspjeh hrvatskih tenisača, koji su do povijesne titule došli nakon pobjede protiv Slovačke u finalu Davis Cupa na službenim stranicama Laureusa usporedili su s broncom "Vatrenih" na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

No, u Renaultu su, kako prenosi Reuters, izrazili veliko željenje jer njihov Španjolac Fernando Alonso, inače najmlađi svjetski prvak u povijesti, nije uzeo nagradu za sportaša godine. No, Federer je osim za super-talentiranog vozača F1, bio prejak i za sedmerostrukog pobjednika biciklističke utrke Toure de Francea, Lancea Armstronga, ali i za najvećeg svjetskog fantazista, Ronaldinha, Talijana Valentina Rossija te superiornog golfera Tigera Woodsa. Švicarski tenisač na nadolazećem Roland Garossu ima šansu uzeti svoj četvrti Grand Slam, što nije uspjelo nijednom igraču od daleke 1969. godine. Federer je sportskog Oscara uzeo i lani u Estorilu, nakon godine u kojoj je postao pobjedik Wimbledona i U.S. Opena. Angelo dArrigo, legendarni talijanski paraglajder koji je u ožujku poginuo u zrakoplovnoj nesreći, dobio je posthumnu nagradu za najboljeg sportaša u ekstremnim sportovima. Nagrada za najboljeg spotraša s invaliditetom pripala je južnoafrikancu Ernstu van Dyjku, koji je u invalidskim kolicima pet puta uzeo bostonski maraton.

Vezane vijesti

Kosteliću uručen globus za kombinaciju

Kosteliću uručen globus za kombinaciju

Naš najbolji skijaš Ivica Kostelić danas je, u sklopu finala Svjetskog kupa u austrijskom Schladmingu, primio mali Kristalni globus za ukupnu pobjedu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika