Objavljeno u Nacionalu br. 550, 2006-05-29

Autor: Vedrana Rudan

ZLOĆE I POVRĆE

Mir, svinje, mir!!

Ne možeš se penjati po partijskoj ljestvici ako za uvlačenje u guzicu nisi stručan, ali koga, toliko godina nakon pada komunizma, zanimaju Račanova, Manolićeva ili Tomčeva guzica?

Vedrana RudanVedrana Rudan Mužu sam iz ruke otela daljinski, mrzim kad gleda biljar. Nekoliko mi je puta objašnjavao ljepotu guranja lopte štapom po stolu, uzalud. On na televiziji gleda i šah i golf. Mama mi je rekla, izdrži zlato, glavno da doma nosi pare. Ponekad je ipak nepodnošljivo. Ukucavala sam brojke i zainteresirano buljila. Skrivala sam da izvor muževog najvećeg užitka držim u šaci iz čiste zlobe. Neka misli kako sam u potrazi za meni dragim programom. I vi i ja znate, na našim televizijama ne postoji baš ništa gledljivo, ipak, ukuc, ukuc, ukuc... To! Tooooo!!! Vide li moje oči dobro?! Na ekranu je zasjalo ono čemu se ni u najljepšem snu ne bih nadala. Mlada, čvrsta, glatka, blistava, muška guzica! Jes! Aleluja! Najzad! Tko čeka, dočeka!

Odložila sam daljinski na stolić i zadržala dah. Možda se dečko okrene? Neće valjda ostati samo na tome? Tko ima tako dobru stražnjicu, moramo mu vidjeti i prednjicu. Naravno, pogađate, na ekranu se pojavio voditelj, totalno obučen, i njegovi gosti. Emisija se zove "U sridu".

Otrovno zgodan novinar, o onom voditelju vam govorim, zakopčan do vrata, ovo naglašavam jer je žalosno da se na hrvatskim TV ekranima najbolji muški komadi ukazuju samo pokriveni, dakle taj nam je mladi, mršavi, ponavljam, obučen poput fratra, frajer objasnio o čemu se radi. Igrala se nekakva nogometna utakmica, divljaci s tribina urlali su uvrede na račun supruge nogometaša koji se zove Dino Drpić, on se razljutio i pokazao rulji stražnjicu. Od voditelja emisije očekivala sam da će nam još jednom, radi jačeg dojma, pokazati predmet spora. Uzalud. Umjesto prekrasne ritice pokazalo nam donedavnog, bivšeg izvršnog direktora Orfeja, nekakvog bivšeg šefa Hrvatske televizije i bivšeg sekretara Pokrajinskog komiteta SK Vojvodine, muškarca, hvala bogu, okovanog odijelom.

Zove se Marčinko. Taj nam je objasnio, mom mužu i meni, što o svemu misli. Ne sjećam se koliko je točno godina prošlo od pada komunizma, mnogo u svakom slučaju, zato me strašno zanima zašto se u hrvatske TV studije pozivaju bivši sekretari partije Saveza komunista kojekakvih pokrajina i zašto netko misli da nas koji gledamo u ekran zanima njihovo mišljenje? Koga briga što o prelijepoj, mladoj, goloj muškoj ritici misli nekakav Marčinko? Može li bivši sekretar SK biti stručnjak za muške guzice? Ako i jest stručnjak za guzice, vjerojatno jest, ne možeš se penjati po partijskoj ljestvici ako za uvlačenje u guzicu nisi stručan, zanimaju li nas, nemoćne gledatelje, guzice bivših, prastarih komunista? Nakon toliko godina, zaboravila sam koliko, od pada komunizma? Nema šanse. Tko bi normalan htio imati uvida u Račanovu, Manolićevu ili Tomčevu guzicu? Sve moje prijateljice su se složile sa mnom, dovucite nam na hrvatske TV ekrane mlado muško, golo, meso, ne stare komunjare. Ipak sam nešto drugo htjela reći. Kad sam ugledala toga gospodina Marčinka, očekivala sam da će nešto reći o tome zašto se ostrašćeni jugoslavenski komunist pretvorio u vatrenog Hrvata, ima li išta novo u Novom Sadu, širi li Marči tamo daleko hrvatstvo, možda pleše u nekakvom hrvatskom KUD-u, kad će naučiti hrvatski... Ništa od toga. Z

aboravila sam vam reći, kad je moj muž ugledao Marčinka, izašao je na terasu i šutnuo našeg mačka Petra Krešimira. Što mu je jadna životinja skrivila? Nisam mu rekla, sad znaš kako se ja osjećam kad oni kreteni guraju lopte u rupe. Onaj Marčinko oštro je osudio ukazanje prekrasne ritice na našim ekranima, za vlasnika je tražio kaznu i još je dodao, vjerovali ili ne, da bi gospodin Drpić morao imati bolje živce jer dobro zna "za š t o se oženio". Kužite?! Možete li to zamisliti?! Ima li toga igdje?! Suprugu gospodina Dina, koja se zove Nives Drpić, taj kadar naziva "nečim", tonom nervoznog, vrhunskog znalca?! Ej, kadre, tko si ti da ljudsko biće, nečiju suprugu, pjevačicu, majku malog djeteta i lijepu, pametnu ženu nazivaš "nečim"?! Nažalost, nitko od prisutnih muškaraca u studiju nije se dignuo sa stolca i kadru odvalio šamarčinu.

Doduše, gospodin Pukanić, jedini, ogradio se od sekretarovog načina izražavanja. Dragi bože, komunizma smo se oslobodili, sekretari su ostali, šta smo mi Hrvati tebi, bože, učinili? Kako bilo, muškarci u studiju se dogovoriše, jadnog Dina treba kazniti, riticu mu pokriti. I još je gospodin Pukanić rekao da se Dino trebao prema rulji okrenuti, prednjim dijelom, obučen, nakloniti i nasmiješiti? Opa?! Tko tebe kamenom, ti njega kruhom? Ali gospodin Drpić je upravo to i učinio! Raspaljenim mužjacima pokazao je ono zbog čega i dolaze na nogometne utakmice, žele vidjeti mlado, oznojeno, golo, napeto muško meso koje bi sebi gurnuli pod jaja kad bi mogli. Lijepi Dino bacio je dragulj pred svinje. Nisu ga skužile. Ili im je bio predaleko? Zato su onako strašno roktale? Kako ušutkati svinje na tribinama tako da im roktaj zastane u svinjskom grlu? Zašto se toga nitko nije sjetio? Marčinka u arenu! Skinuti kadru i hlače i gaće! Neka on tribinama pokaže guzicu! I bit će mir među stokom. Ugasit će se svinjska grla. Zauvijek.

>email to:Vedrana Rudan

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika