03.06.2006. / 10:31

Autor: Ana Kirin

HRVATSKA

Strancima nekretnine preko Ministarstva pravosuđa

"Kako Ministarstvo vanjskih poslova do sada nikad nije revidiralo mišljenje Ministarstva pravosuđa, predloženim se izmjenama otklanjaju administrativne prepreke i skraćuje dosadašnja duga procedura", objasnila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović

Stranci će za stjecanje nekretnina u Hrvatskoj ubuduće trebati samo suglasnost Ministarstva pravosuđa, a ne kao dosad i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. To je predložila Vlada konačnim tekstom izmjena Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koji je poslala Hrvatskom saboru. "Kako Ministarstvo vanjskih poslova do sada nikad nije revidiralo mišljenje Ministarstva pravosuđa, predloženim se izmjenama otklanjaju administrativne prepreke i skraćuje dosadašnja duga procedura", objasnila je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Prema njezinim riječima, trenutačno je neriješeno oko 4.000 zahtjeva stranaca za stjecanje vlasništva nad nekretninama u Hrvatskoj. Predloženim zakonskim izmjenama se omogućuje da, uz državu, i lokalne jedinice mogu bez javnog natječaja otuđiti svoje nekretnine, ako je to u općem gospodarskom i socijalnom interesu građana.
Prijevoznici će do početka 2012. moći prevoziti putnike i robu autobusima i kamionima starijima od 18 godina, odnosno autobusima za prijevoz djece starijima od deset godina. Vlada je produljenje toga roka predložila konačnim tekstom izmjena Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. Vlada je predložila i da se sadašnja dobna granica od 21 godine za vozače kamiona težine iznad 3,5 tona spusti na 18 godina, a za vozače kamiona težine iznad 7,5 tona na 19 godina.
Zadovoljni mogu biti i Zagorci jer je Vlada za dionicu Zabok-Krapina odlučila umanjiti cestarinu za 56 posto i za vozila 3. i 4. kategorije. Vlada je to odlučila na zatvorenom dijelu sjednice, a već je prije smanjila cestarinu za 1. i 2. skupinu vozila.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika