07.06.2006. / 09:55

Autor: Ana Kirin

IRAN

Iran ponudu EU ocijenio konstruktivnom

Glavni iranski pregovarač Ali Laridžani nakon dvostanog razgovora sa Solanom izjavio je kako u ponudi ipak postoje neke "nedoumice" koje treba raščistiti

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u utorak je iranskim vlastima predao paket mjera za rješenje nuklearnog spora, koji su pripremile stalne članice Vijeća sigurnosti i Njemačka. Glavni iranski pregovarač, tajnik Vrhovnog vijeća nacionalne sigurnosti Ali Laridžani je nakon dvostanog razgovora sa Solanom izjavio kako u ponudi postoje neke "nedoumice" koje treba raščistiti. Razgovore je ipak ocijenio konstruktivnima, a ponudu okvirom za suradnju koji zahtjeva poduzimanje pažljivih koraka.

Američki predsjednik George W. Bush još je jednom izjavio kako problem s Iranom želi riješiti diplomatskim putem. "Cijenim to što je Javier Solana prenio poruku Irancima da glavne zemlje pregovarači žele riješiti taj problem. Vidjet ćemo hoće li ozbiljno razmotriti našu ponudu. Izbor je njihov", rekao je američki predsjednik.

Nakon što su velike sile Teheranu ponudile poticaje da odustane od obogaćivanja urana, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavit će u četvrtak novo izvješće o iranskom nuklearnom programu, rekao je diplomat IAEA-e. Dodao je da će izvješće biti činjenično, kratko i bez procjena namjera Irana.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika