05.07.2002. / 00:00

Autor: Anita Štander

HSLS

ĐURĐA ADLEŠIĆ MOGUĆA ČELNICA NOVE STRANKE NASTALE RASCIJEPOM HSLS-A

ZAPOČELO ISKLJUČENJE "NEPOSLUŠNIH" ZASTUPNIKA

ĐURĐA ADLEŠIĆ MOGUĆA ČELNICA NOVE STRANKE NASTALE RASCIJEPOM HSLS-A
U srijedu popodne Dražen Budiša navodno je osobno uputio zahtjev Statutarnoj komisiji HSLS-a da isključi šest neposlušnih zastupnika iz stranke, a Zagrebački je HSLS istodobno pokrenuo postupak isključenja iz stranke Goranka Fižulića, Zrinjke Glovacki Bernardi i Ive Škrabala. Još nije pokrenut postupak za isključenje iz stranke ministara Joze Radoša i Hrvoja Kraljevića, jer su oni, kako se doznaje, samo izrazili namjeru da podupru novu vladu, ali to još nisu učinili.
Čelnici HSLS-a Đurđa Adlešić, Vilim Herman i Joško Kontić neizravno su potvrdili kako će u HSLS-u uskoro biti oformljena frakcija kojoj bi predsjednica bila Đurđa Adlešić, no njezin cilj ne bi bilo svrgavanje Budiše nego neutraliziranje tvrde struje u stranci. U tu bi frakciju, navodno, ušli zastupnici koji su o Krškom glasovali «za» i suzdržano te većina sadašnjih HSLS-ovih ministara, njihovih zamjenika i pomoćnika. Adlešić je stala u obranu Budiši rekavši kako se sada vidi da Budiša nije «foteljaš» koji je samo htio u vladu, ali smatra da griješi davajući izjave o namjeravanim isključenjima jer tako utječe na odluke Statutarne komisije i Velikog vijeća koje prethodno mora dati mišljenje o zahtjevu za isključenjem «neposlušnih» zastupnika iz stranke. Đurđa Adlešić jučer je priznala kako je Račanu prethodno predložila odgodu glasovanja o ratifikaciji za jesen. Napomenula je da je HSLS u priči o nuklearki pokazao da nije stranka trgovaca i da je stranka koja nije sklona mijenjanju stava, pritom aludirajući na događanja s HSS-om koji je svoj stav promijenio nakon što je s Račanom postignut dogovor o povećanju otkupne cijene pšenice. Adlešić je istaknula kako je i njezina stranka za manju vladu i vladu stručnjaka, ali da ne vjeruje da će nova koalicijska vlada raditi bolje bez HSLS-a.

Vezane vijesti

Liberali računaju na poštene iz HDZ-ove biračke mašine

Liberali računaju na poštene iz HDZ-ove biračke mašine

Dražen Budiša predstavljen je danas na HSLS-ovom skupu u Zadru kao nositelj liste Hrvatske socijalno-liberalne stranke u 9. izbornoj jedinici.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika