06.07.2002. / 00:00

Autor: Anita Štander

Politička kriza u Hrvatskoj

NOVU RAČANOVU VLADU PODRŽAT ĆE 86 OD 151 ZASTUPNIKA

Račanu se sviđa model Švedske vlade

NOVU RAČANOVU VLADU PODRŽAT
ĆE 86 OD 151 ZASTUPNIKA


Predsjednik RH Stjepan Mesić pozvao je u ponedjeljak na razgovor čelnike političkih stranaka kako bi se s njima konzultirao o izboru novog mandatara. Iako su u Ured predsjednika već stigli brojni prijedlozi, Mesić će mandat za sastavljanje vlade vrlo vjerojatno povjeriti predsjedniku SDP-a Ivici Račanu. Čelnik SDP-a nakon davanja ostavke na dužnost predsjednika vlade, od saborskih je zastupnika zatražio podršku u sastavljanju nove vlade i dobio 86 potpisa podrške. To je i više no dovoljno da bi nova vlada imala podršku većine zastupnika u Saboru. Službena odluka o imenovanju novog mandatara očekuje se u srijedu.
Račan bi formiranje nove vlade mogao iskoristiti za uspostavu manje vlade, a za što je potrebno donijeti novi zakon o vladi, ali i neke druge zakone, npr. zakon o ustrojstvu i djelokrugu rada ministarstava i državnih upravnih organizacija, piše Večernji list.
Odgovarajući na pitanja o rekonstrukciji vlade, Račan je u posljednjih mjeseci u nekoliko navrata izjavio da mu se najviše sviđa model skandinavskih zemalja. Najviše simpatizira model Švedske vlade u kojoj ministarstva (osim vanjskih poslova) imaju najviše četrdesetak zaposlenih, a odluke vlade i parlamenta u praksi provodi niz agencija i institucija.
Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić, u intervjuu za subotnje izdanje «Novog lista» rekao je kako bi «u ovom kratkom vremenu do kraja mandata zamaranje promjenom zakona o Vladi i njenim restrukturiranjem u smislu smanjivanja broja ministarstava, bio nepotreban i ishitren politički potez».
Saborom kruže glasine da bi rekonstrukcijom vlade iz sadašnje ekipe među prvima otišli donedavni potpredsjednici vlade Željka Antunović i Slavko Linić. Neke neslužbene informacije ukazuju da bi i ministar branitelja Ivica Pančić također mogao odstupiti sa svoje pozicije ako bi došlo do najavljene rekonstrukcije vlade. Naime, nagađa se o spajanju nekih ministarstava poput Ministarstva obrane s Ministarstvom branitelja ili s Ministarstvom rada i socijalne skrbi , Ministarstva Znanosti i Ministarstva kulture, te Ministarstva gospodarstva i Ministarstva turizma. Mjesto ministra financija Mate Crkvenca mogao bi zauzeti njegov dosadašnji zamjenik Damir Kuštrak iz HSLS-a. On, naime, namjerava ostati uz vladu i po cijenu isključenja iz stranke. Potporu novoj vladi dali su i Vesna Cvjetković Kurelec, zamjenica ministra vanjskih poslova te Roland Žuvanić, zamjenik ministra okoliša, oboje iz HSLS-a. Ministarsko mjesto u novoj Račanovoj vladi vjerojatno će zadržati ministri Vidović, Lučin, Picula i ministrica Pave Župan-Rusković.
Nova će Vlada imati najveće izazove u projektima sanacije brodogradilišta, reforme pravosuđa te donošenju državnog proračuna, a rezultati će pokazati hoće li nova koalicijska vlada biti bolja od one s HSLS-om .

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika