01.07.2006. / 10:53

Autor: Hrvoje Perinić

SLOVENIJA-HRVATSKA

Rupel protiv međunarodne arbitraže

Problematična mjesta u odnosima s Hrvatskom, tvrdi Rupel, nije kriva diplomacija nego naprotiv "premala uloga" koja je diplomaciji bila dodijeljena i to, dodaje Rupel, prvenstveno na hrvatskoj strani

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je u subotu ocijenio da bi rješavanje graničnog spora s Hrvatskom pred međunarodnim sudom za Sloveniju bilo iskazivanje nepovjerenja slovenskoj diplomaciji. "Prijenosom tog predmeta na pravosudno tijelo priznali bi da se odričemo diplomatskih instrumenata. Pristankom na zahtjev Hrvatske da o granici odluku donese sud izrekli bi nepovjerenje našoj diplomaciji koja je Bijelom knjigom jasno pokazala što treba biti predmet razgovora", naveo je Rupel u ljubljanskom "Delu".

Šef slovenske diplomacije smatra kako Hrvatska ponudom da se dugogodišnji spor prepusti pravorijeku međunarodnih pravosudnih ustanova, želi izbjeći da se to bilateralno pitanje riješi u "europskom okviru" tijekom pristupnih pregovora s Europskom unijom. "Već nekoliko mjeseci iz Hrvatske dolaze zahtjevi da se odlučivanje o granici prepusti međunarodnom pravosudnom tijelu. Tome se načelno nikad nismo protivili. No, prijedlog ima jedan nedostatak. Hrvatskim prijateljima smo u više prilika rekli da razumijemo njihovu želju da prebace odgovornost za državnu granicu na nekog drugog ili trećeg, no da je vrijeme pregovora za članstvo u EU najbolje vrijeme za sporazum i kompromis", ocijenio je Rupel. To, tvrdi Rupel, ne razumiju mediji i neke snage koje su u Sloveniji Bijelu knjigu ocijenile nepotrebnom i tražile da Slovenija aktivno djeluje i preuzme kontrolu nad "spornim" teritorijima.

"Bijela knjiga je, bez obzira na sadržaj, klasičan diplomatski akt. Poslanstvo diplomacije je u tome da pokušajem razgovora i dogovora djeluje prije policajaca i vojnika", naveo je Rupel, dodavši da u medijima i javnosti postoji dosta krivih pojmova o pitanjima diplomatske profesije. "Diplomacija ne koristi vojnike, sablje ili topove nego diplomatske izjave, note, razgovore i pregovore", protumačio je Rupel potrebu da se izda Bijela knjiga. Problematična mjesta u odnosima s Hrvatskom, tvrdi Rupel, nije kriva diplomacija nego naprotiv "premala uloga" koja je diplomaciji bila dodijeljena i to, dodaje Rupel, "prvenstveno na hrvatskoj strani", a predaja spora međunarodnom sudu bila bi "velik poraz" za diplomate jedne i druge države.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika