03.07.2006. / 17:41

Autor: Ana Kirin

IRAK

Zarqawijeva žena: Al-Qaeda je prodala Zarqawija

Zarqawijeva žena rekla je da je vodstvo al-Qaede sklopilo dogovor s američkom tajnom službom jer je Zarqawi postao previše moćan a al-Qaeda je trenutno i jako zabrinuta za sigurnost Osame bin Ladena

"Čelnici al-Qaede prodali su Abu Musaba al-Zarqawija Americi u zamjenu za obećanje da će odustati od potrage za Osamom bin Ladenom", ustvrdila je supruga ubijenog militantnog vođe u intervjuu za talijenski list La Repubblica. Zarqawijeva prva žena rekla je da je vodstvo al-Qaede sklopilo dogovor s američkom tajnom službom jer je Zarqawi postao previše moćan. Vođa al-Qaede u Iraku poginuo je 7. lipnja u napadu američkih snaga nedaleko grada Baqouba, sjeveroistočno od Bagdada. Žena je potpisana kao "Um muhamed", što znači "Muhamedova majka". Radi se o nadimku a ne o njenom pravom imenu. Talijanski list s njom je razgovarao u Ženevi i opisao ju je kao Jordanku staru oko 40 godina. "Mislim da je sklopljen tajni pakt čiji je glavni cilj bila njegova smrt. Zauzvrat su američke snage obećale da će, barem na neko vrijeme, usporiti potragu za bin Ladenom", kazala je Um Muhamed i dodala da je al-Qaeda trenutno jako zabrinuta zbog zaštite svog karizmatičnog vođe.

Irački tajnik za državnu sigurnost Mouwafak al-Rubaie u nedjelju je rekao da je Zarqawi tajno pokopan u Bagdadu unatoč zahtjevu njegove obitelji da se njegovo tijelo vrati u Jordan.

U ponedjeljak je irački parlamentarac Waiel Abdul-Latif izjavio da su u Zarqawijevu mobitelu nakon njegove smrti pronađeni telefonski brojevi nekih visokih dužnosnika, uključujući službenike ministarstava i članove parlamenta, zbog čega je zatražio pokretanje istrage.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika