05.07.2006. / 11:58

Autor: Hrvoje Perinić

TAJNI LETOVI

Uhićen direktor talijanske tajne službe

Današnje uhićenje Mancinia potvrđuje da je Italija bila upoznata s operacijom američke tajne službe na talijanskom teritoriju i otmicom egipatskog građanina

Talijanska policija uhitila je u srijedu ujutro operativnog direktora talijanske tajne službe SISMI Maura Mancinija, prema nalogu milanskog tužiteljstva koje vodi istragu oko otmice egipatskog građanina Abu Omara u Milanu provedenu od strane agenata američke tajne službe CIA.

Otmicu Abu Omara, do koje je došlo u veljači 2003., američki agenti CIA-e proveli su u suradnji s talijanskom tajnom službom. Bivša talijanska vlada premijera Silvija Berlusconija uvijek je opovrgavala da su talijanske vlasti bile upoznate s otmicom egipatskog građanina, ali današnje uhićenje čovjeka broj dva talijanske tajne službe potvrđuje da je Italija bila upoznata s operacijom američke tajne službe na talijanskom teritoriju.

Tužiteljstvo u Milanu traži i uhićenje 22 agenta CIA-e zbog otmice egipatskog građanina, kojega su Amerikanci smatrali povezanim s terorističkim organizacijama. Abu Omar je otet u Milanu te automobilom prebačen u vojnu bazu u Aviano, odakle je zrakoplovom prebačen najprije u Njemačku, te zatim u Egipat, gdje mu se izgubio trag. Vjerojatno je bio zatvoren i ispitivan u jednom od američkih zatvora.

Uhićenje Maura Mancinija, čovjeka koji je organizirao operacije oslobađanja talijanskih talaca u Iraku, izazvalo je u Italiji veliko iznenađenje u političkom svijetu.

Bivši talijanski predsjednik Francesco Cossiga u ironičkom priopćenju kaže kako je milansko tužiteljstvo tim nalogom za uhićenje dalo "veliki prilog međunarodnoj protuterorističkoj borbi", te zaključuje kako očekuje da će Osama Bin Laden poslati pismo zahvale milanskim tužiteljima.

Vezane vijesti

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Kabul: Amerikanac ubijen u navodnom uredu CIA-e

Afganistanski državljanin, zaposlenik američkog veleposlanstva u Kabulu, otvorio je u nedjelju navečer vatru u prostorima kojima se navodno koristi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika