06.07.2006. / 10:20

Autor: Ana Kirin

IRAK

Napad na šiitske hodočasnike

Eksplozija automobila bombe u šiitskom svetištu Maitham al-Tamar u Kufi, u kojoj je poginulo 12 a ranjeno oko 40 ljudi, najnoviji je u nizu napada na vjerska središta u Iraku

Najmanje 12-ero ljudi je poginulo a oko 40 ih je ranjeno u eksploziji automobila bombe u šiitskom svetištu Maitham al-Tamar u iračkom gradu Kufi, nedaleko od Bagdada. Među žrtvama je i nekoliko hodočasnika iz Irana. Riječ je o najnovijem u nizu bombardiranja vjerskih središta u Iraku, unatoč nastojanjima da se pobunjenici slome. Policija je objavila da je bomba, osim automobila bombaša samoubojice, raznijela dva autobusa s hodočasnicima, među kojima je bilo i djece.

Abdul-Hussein Attan, zamjenik guvernera grada Najafa, koji je posjetio mjesto eksplozije, izjavio je da je napad bio usmjeren na stabilnost i rekonstrukciju Najafa. "No napad neće zaustaviti rekonstrukciju niti će spriječiti dolazak hodočasnika", dodao je Attan.

Prema navodima BBC-a, napad nosi sve bitne oznake sektaškog napada sunitskih muslimanskih ekstremista. Napadi na šiitska sveta mjesta imaju jasnu posljedicu - raspirivanje sukoba i otežavanje nastojanja iračke vlade za ujedinjenjem. Podsjetimo, krajem veljače je eksplozija podmetnuta u najpoznatijem šiitskom svetištu u Samari intenzivirala sukobe šiita i sunita.

Novi napad dogodio se samo dan nakon što su američke vojne snage upozorile da će Abu Ayyub al-Masri, nasljednik vođe al-Qaede u Iraku abu Musaba al-Zarqawija, vjerojatno organizirati još eksplozija automobila bombi.

Vezane vijesti

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

U minobacačkom napadu u Bagdadu šestero mrtvih

Najmanje šest osoba ubijeno je, a 38 je ranjeno u nedjelju kada su dvije minobacačke granate pale na bagdadski trg pun šijitskih hodočasnika, rekli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika