07.07.2006. / 18:18

Autor: Ana Kirin

HRVATSKI SABOR

Rohatinski ostaje na čelu HNB-a

U petak je na 21. sjednici Hrvatskog sabora izglasan još jedan mandat guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom, a prihvaćene su i izmjene Stečajnog zakona te Zakona o šumama

Željko Rohatinski bit će guverner Hrvatske narodne banke i slijedećih šest godina, odlučio je u petak Hrvatski sabor. Za još jedan guvernerski mandat Rohatinskom glasovala je većina zastupnika, a protiv su bili pravaši. "Pravaši nemaju ništa osobno protiv Rohatinskog, ali mu ne mogu dati "bianco potporu", jer bi na taj način poduprli i nepoznatu ekipu koju će okupiti oko sebe. Bio bi red da je guverner Saboru iznio dio strategije i koga želi imenovati", rekao je Pero Kovačević. Ponovio je da HSP nije zadovoljan načinom i monetarnom politikom koju je HNB vodio u proteklih šest godina jer je "ta politika najmanje bila u funkciji nacionalnih interesa, a brinula se o uvoznom i bankarskom lobiju".

Hrvatski sabor je u petak također izmijenio Stečajni zakon, čime je ubrzan stečajni postupak, a radnici u prvi viši isplatni red ulaze s punim potraživanjima, umjesto dosadašnje trećine neto-potraživanja. Stečajnim sucima dana je mogućnost razrješenja stečajnog ravnatelja koji vodi više od tri stečajna postupka ukupne vrijednosti veće od dva milijuna kuna. Izmijenjen je i Zakon o šumama na temelju kojega će se šumsko zemljište ubuduće lakše prenamjenjivati u građevinsko za potrebe gospodarskog razvoja.

Sabor je u drugo saborsko čitanje uputio predložene izmjene zakona o Državnom odvjetništvu, o javnom bilježništvu, o prijevozu u cestovnom prometu, o plovidbi unutarnjim vodama, te predloženi zakon o elementarnim nepogodama. Potporu za drugo čitanje dobili su i prijedlozi izmjena Zakona o radu i Zakona o političkim strankama.

Hrvatski sabor će 21. sjednicu nastaviti u utorak kada će raspraviti paket zdravstvenih zakona, a oko podneva glasovati o rebalansu državnog proračuna.

Vezane vijesti

Rohatinski ipak neće ući u mutne, već u privatne vode

Rohatinski ipak neće ući u mutne, već u privatne vode

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski ne ulazi u politku, prioritet mu je odgovorno završiti mandat u HNB-u. Navodi se to u odgovoru… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika