13.07.2006. / 10:19

Autor: Hrvoje Perinić

KORUPCIJA

Korupcija u Hrvatskoj nemjerljiva

"Znat ćemo da je korupcija smanjena kada više nećemo čekati u redovima, ili primjerice, kada ćemo znati zašto nam član obitelji mora čekati na operaciju godinu dana, ili pak, kada će nam lokacijska i građevinska dozvola biti izdana za par tjedana" kazao je predsjednik hrvatskog ogranka Transperanci Internationala

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin u srijedu je, prilikom predstavljanja niza mjera poduzetih u provođenju Antikorupcijskog programa, ustvrdila da podaci o stvarnom stanju korupcije zapravo ne postoje i tek se moraju utvrditi istraživanjem. "Građani smatraju da korupcije ima više nego što je ona zaista prisutna, no broj takvih nedjela koja se kazneno procesuiraju ipak je premalen" rekla je ministrica. Pritom je navela i uspjehe u radu ministarstva po pitanju smanjenja korupcije, dvije podnesene ostavke predsjednika općinskih sudova u Biogradu na moru i Benkovcu nakon provedene kontrole, te uređenja "trgova pravdi" u Zagrebu i Splitu.

Nacional je tim povodom u četvrtak razgovarao sa predsjednikom Transparency Internationala Hrvatske Zorislavom Antunom Petrovićem i upitao ga je li podaci o korupciji u Hrvatskoj stvarno ne postoje. "Slažem se s ministricom Lovrin, podaci o stvarnom stanju korupcije u Hrvatskoj ne postoje, oni se ne mogu iskazati numerički, temeljno, korupcija je nemjerljiva. Istraživanja su ključna" ustvrdio je Petrović. No, pritom je ipak ponudio rješenje kako saznati stvarno stanje korupcije u Hrvatskoj i je li se ona stvarno smanjuje: "Znat ćemo da je korupcija smanjena kada više nećemo čekati u redovima, ili primjerice, kada ćemo znati zašto nam član obitelji mora čekati na operaciju godinu dana, ili pak, kada će nam lokacijska i građevinska dozvola biti izdana za par tjedana" kazao je predsjednik hrvatskog ogranka Transperancia. Petrović je pritom izrazio uvjerenje da će do smanjenja korupcija doći ako Vlada nastavi provedbu Antikorupcijskog programa donesenog u ožujku.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika