13.07.2006. / 15:55

Autor: Ana Kirin

SLOBODA MEDIJA

Oporba protiv Vladinog prijedloga za Hinu

I Misija OESS-a u Hrvatskoj u četvrtak je pozvala političare na odgovornost pri izboru članova Upravnog vijeća Hine

Hrvatski sabor je u četvrtak završio raspravu o Vladinu prijedlogu da se novim članovima Upravnog vijeća Hine imenuje Božo Skoko, Dijana Katica, Dražen Jović i Ivan Rusan. Vlada je predložila imenovanje četiriju članova iz medijske, pravne, financijsko-ekonomske i informatičke struke. «Peti će se član između Hininih zaposlenika imenovati naknadno, jer prispjela kandidatura nije provedena na zakonit način», rekao je državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović.

Saborska oporba još se jednom usprotivila Vladinu prijedlogu, tvrdeći da je nezakonit i pozvali ju da ga povuče. Antun Vujić iz SDP-a podsjetio je da Zakon o Hini izravno propisuje uvjete za članstvo u Upravnom vijeću, koji bi morali biti ekonomski, pravni i informatički stručnjaci. Tvrdi da Dijana Katica i Dražen Jović ne ispunjavaju taj uvjet, jer je Katica, koja je predložena kao ekonomski stručnjak je veterinarske struke, a Jović, koji je predložen kao pravni stručnjak, nema položen pravosudni ispit. Iako priznaje da je riječ o informatičkom stručnjaku, Vujić je problematizirao i kandidaturu Bože Skoke, tvrdeći da je riječ o nespojivim dužnostima, jer je Skoko član Upravnog vijeća tvrtke koja se bavi odnosima s javnošću. SDP-ovci su Vladu optužili da «besramno pokušava zavladati medijskim prostorom».

I Misija OESS-a u Hrvatskoj u četvrtak je pozvala političare na odgovornost pri izboru članova Upravnog vijeća Hine. «Hina kao jedina javna nacionalna izvještajna novinska agencija ima vrlo važnu ulogu u pružanju informacija i vijesti svim medijima u Hrvatskoj», izjavila je Antonella Cerasino, glasnogovornica Misije. Dodala je kako je od iznimne važnosti da članovi Upravnog vijeća Hine budu kompetentne osobe, s najvećim stupnjem odgovarajućih profesionalnih kvalifikacija, neovisni o bilo kakvim političkim pritiscima. «Jedino tada agencija će moći jamčiti objektivnost i djelovanje prema najvišim standardima novinarstva», kazala je Antonella Cerasino. Ovi zahtjevi potpuno su u skladu i s važećim Zakonom o Hini, rekla je Cerasino, u čijem se 5. članku navodi da Hina ne smije biti izložena bilo kakvim utjecajima koji bi mogli ugroziti točnost, objektivnost ili vjerodostojnost njezinih informacija.

Vezane vijesti

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Cameron u četvrtak na saslušanju o etici u medijima

Britanskog premijera Davida Camerona u idući četvrtak će saslušati povjerenstvo koje istražuje povezanost medija i vlasti, nakon skandala zbog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika