18.07.2006. / 09:44

Autor: Martina Zeković

ŽUPANIJSKI SUD U ZAGREBU

Branimir Glavaš: Obrana - Optužba 2:0

Vjenceslav Bill je potvrdio postojanje Branimirove ili Prištapske bojne kojoj je zapovjednik bio Glavaš, iznio je da su se u garažama Sekretarijata vršila ispitivanja civila, ali ne zna što se s njima dogodilo

Branimir Glavaš izrazio je zadovoljstvo prvim ročištem koje se u ponedjeljak održalo protiv njega i Krunoslava Fehira : "Samo mogu reći sportskim riječnikom , obrana-optužba, danas 2:0". Od tri svjedoka koja su u ponedjeljak trebala svjedočiti, zbog proceduralne greške nije se pojavio prvi miinistar obrane Martin Špegelj. Bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova Željko Tomljenović, u svom je svjedočenju iznio da nije znao za postojanje Branimirove bojne 1991. godine i da ona nije bila u pričuvnom sastavu MUP-a. Tomljenović nije siguran koju je dužnost Glavaš obavljao ’91. u Osijeku, a niti je li Glavaš bio na čelu Sekretarijata za narodnu obranu. Sa ubojstvima srpskih civila tada nije bio upoznat.

Bivši osječki branitelj Vjenceslav Bill, drugi svjedok, svjedočio je uglavnom o ubojstvima hrvatskih branitelja je kazao da: "Ovaj proces je samo za Srbe, Vučkovića i onog drugog, a to ja zbilja pojma nemam. Znam da se to dešavalo, ali o tome ne mogu ništa reći jer to nisam vidio", rekao je Bill te dodao "Sudac me vrlo malo pitao - o svemu što sam dostavio Državnom odvjetništvu i sudu meni nisu postavljana pitanja, tako da sam malo šokiran i ne znam što bih rekao."

Bill je potvrdio postojanje Branimirove ili Prištapske bojne kojoj je zapovjednik bio Glavaš. Iznio je da su se u garažama Sekretarijata vršila ispitivanja civila, ali ne zna što se s njima dogodilo. Nakon izlaska iz suda, kratko je komentirao današnji susret s Glavašem: "Šta bih ja s Glavašem pričao. Smješka se, smješka, uplašio se – on je kriminalac." Županijska državna odvjetnica Višnja Lončar bila je zadovoljna današnjim saslušanjem svjedoka. U četvrtak se suđenje nastavlja sa svjedocima Karlom Gorinšekom i Ivanom Grujićem.

Vezane vijesti

Drmić se nagodio s USKOK-om

Drmić se nagodio s USKOK-om

Suđenje za pokušaj podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda kako bi se promijenila presuda za ratni zločin Branimiru Glavašu svest će se samo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika