18.07.2006. / 10:05

 

BiH

Sud BiH ukinuo presudu Anti Jelaviću

Jelavićev odvjetnik Dragan Barbarić je kazao da se on za sada ne namjerava vratiti u BiH te da bi prema njegovom mišljenju, za razrješenje "slučaja Jelavić" najprikladnije bilo prepustiti suđenje Hrvatskoj

Žalbeno vijeće Suda BiH ukinulo je prvostupanjsku presudu kojom je bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Ante Jelavić osuđen na deset godina zatvorske kazne jer je navodno posredstvom Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca što ih je Hrvatska kao pomoć slala Hrvatima u BiH, potvrdio je za Hinu u ponedjeljak navečer Jelavićev odvjetnik Dragan Barbarić. Prema Barbarićevim riječima, Žalbeno vijeće Suda BiH je odlučilo da se Jelaviću održi novo suđenje.
Nepravomoćna desetogodišnja zatvorska kazna Jelaviću je izrečena početkom listopada 2005. godine. Jelavić se nije pojavio na čitanju presude i od tada se nalazi izvan dosega vlasti BiH. Barbarić je rekao da se Jelavić za sada ne namjerava vratiti u BiH. Prema njegovom mišljenju, za razrješenje "slučaja Jelavić" najprikladnije bi bilo da se suđenje prepusti Hrvatskoj. U nastavku možete pročitati dio intervjua koji ekskluzivno obajvio Nacional u listopadu 2005. godine neposredno nakon Jelavićevog bijega od vlasti BiH

NACIONAL: Što očekujete od Hrvatske i hrvatskog pravosuđa?

- Da me kao hrvatskog državljanina, prema Ustavu RH, ne izruči pravosuđu BiH, posebno ne do pravomoćnog okončanja postupka. Tužitelj McNair ovih dana već govori da je siguran kako ću kaznu izdržavati u BiH, a još nije počeo žalbeni postupak. Sud BiH u Sarajevu je pristran i pod utjecajem istih ljudi koji su me smijenili s dužnosti člana Predsjedništva BiH i zabranili mi političko djelovanje. Spreman sam se odmah prijaviti hrvatskim pravosudnim organima u Zagrebu. Spreman sam se odmah po pozivu bilo kojeg hrvatskog suda, u roku od 24 sata, pojaviti pred tim sudom. Spreman sam ponovno i na izdržavanje mjere pritvora, ako to vodi prema poštenom i neovisnom suđenju pred sudom RH. Spreman sam i na zatvorsku kaznu u Hrvatskoj, po pravomoćnoj presudi iz BiH, ali uz prethodno preispitivanje svih elemenata optužnice i presude. Želim da mi sude domaći suci, po proceduri i zakonu koji razumijem.

NACIONAL: Plašite li se izručenja ili možda otmice, po navodnom planu tužitelja McNaira, uz prešutnu suglasnost hrvatske vlasti?

- Sve je moguće, pa i moje prisilno odvođenje u BiH. Molim odgovorne ljude u Hrvatskoj da RH ne sudjeluje ni u kakvim neustavnim i nelegalnim aktivnostima koje bi me dovele u položaj u kojem bi bili ugroženi moj život, zdravlje i ljudska prava.

NACIONAL: Zašto mislite da bi za vaš status trebala biti zainteresirano hrvatsko pravosuđe?

- Zato što imam povjerenja u hrvatsko pravosuđe, kao i u predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ivu Sanadera i njegovu vladu. Oni su jamstva za poštovanje ustavnih sloboda i prava svih građana RH, pa i mojih.

Ostatak intervjua pročitajte ovdje http://www.nacional.hr/articles/view/21037/

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika