19.07.2006. / 09:31

Autor: Martina Zeković

BRUXELLES

Komisija EU izrazila zabrinutost zbog HINA-e

"Što se tiče Hine, ali i svih ostalih medija u Hrvatskoj, važno je postići da oni djeluju bez miješanja politike i prema najvišim profesionalnim standardima," izjavila je glasnogovornica Europske komisije Krisztina Nagy

Previranja oko izbora članova Upravnog vijeća Hine zainteresirala su i pregovarače Europske komisije za područje medija. Komisija nema namjeru propisivati način izbora nadzornih tijela u hrvatskim javnim medijima, ali je izrazila zaintersiranost da se politika ne upleće u njihov rad: "Što se tiče Hine, ali i svih ostalih medija u Hrvatskoj, važno je postići da oni djeluju bez miješanja politike i prema najvišim profesionalnim standardima," izjavila je glasnogovornica Europske komisije Krisztina Nagy.

Hrvatski pregovarači su Europskoj komisiji objasnili različite načine biranja članova programskih vijeća u javnim medijima, ne ulazeći u pitanje moguće političke pozadine čitave situacije. Obje strane ocjenjuju da se najuspješnije predstavila Hrvatska radiotelevizija. "Predstavili smo naše modele i dosadašnja iskustva. Posebice kada je u pitanju programsko vijeće HRT-a, ustanovili smo da smo zadovoljni kako to funkcionira," izjavio je hrvatski pregovarač Miroslav Kovačić.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva, i član radne skupine za pregovore s Unijom Dragutin Lučić u Bruxellesu je o slučaju Hine razgovarao i s čelnicima međunarodnih novinarskih udruga. "Nudili su nam svašta, pa i to da se demonstrira u ime Hine ispred prostora u kojem pregovaramo. Smatrao sam da je to momentalno neprimjereno. No, naš je prijedlog da se sva tijela harmoniziraju na način da se onemogući bilo kakav politički pritisak na javne medijie," rekao je Lučić.

Zbog nepostojanja nekog europskog modela biranja članova Vijeća u javnim medijima, Europska će komisija, javljaju sa HRT-a samo tražiti poštovanje neovisnosti, ali neće Hrvatskoj određivati način sastavljanja vijeća u Hini, Vjesniku, na HRT-u ili u Vijeću za elektroničke medije.

Vezane vijesti

Multimedijski servis: Vjesnik se pripaja u sustav s HRT-om i Hinom

Multimedijski servis: Vjesnik se pripaja u sustav s HRT-om i Hinom

Državni udjel u većinskom paketu Vjesnika d.d. smanjuje se iz dana u dan. Kako piše Lider država je nedavno smanjila svoj udio, a na jednoj od idućih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika