25.07.2006. / 09:04

Autor: Hrvoje Perinić

BLISKI ISTOKA

400 poginulih u sukobima Izraela i Libanona

Glavni tajnik UN Kofi Annan u ponedjeljak je najavio kako će na konferenciji o Bliskom istoku koja počinje u srijedu u Rimu, pozvati na prekid vatre i raspoređivanje međunarodnih snaga

U sukobu između Izraela i libanonske šijitske milicije Hezbolah na Bliskom istoku sve je više mrtvih. U noći s ponedjeljka na utorak, sedmero libanonaca poginulo u izraelskom zračnom napadu na Nabatiyeh, trinaesti dan sukoba brojka poginulih doseže gotovo 400 ljudi, a više od 700 tisuća napustilo je domove. Najintenzivnije borbe vode se na jugu Libanona. Izraelci tvrde da na Hezbolahovoj strani ima mnogo ranjenih, nekoliko boraca je zarobljeno i uništene su neke od njihovih rampi za lansiranje raketa. Projektili Hezbollaha ponovno pogađaju izraelske gradove. Američka Državna tajnica Condoleezza Rice, trebala bi se nakon posjeta Libanonu, sastati s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom.

Glavni tajnik UN Kofi Annan u ponedjeljak je najavio kako će na konferenciji o Bliskom istoku koja počinje u srijedu u Rimu, pozvati na prekid vatre i raspoređivanje međunarodnih snaga. "Danas poslijepodne krećem u Rim na konferenciju o Libanonu", rekao je Annan novinarima u sjedištu UN u New Yorku. Dodao je kako će se na konferenciji razgovarati o "paketu konkretnih mjera" u cilju zaustavljanja sukoba koji već 13 dana traje između Izraela i libanonske šijitske stranke Hezbolaha."Važno je da iz Rima odemo s konkretnom strategijom", kazao je Annan, pojasnivši kako će se razgovarati o "prekidu vatre i raspoređivanju međunarodnih snaga na jugu "libanona. Annan je ocijenio kako će svako rješenje nužno uključivati sudjelovanje Irana i Sirije, glavnih pokrovitelja Hezbolaha."Očekujem da Iran i Sirija budu dijelom rješenja... U kontaktu sam s njima", rekao je.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika