26.07.2006. / 11:25

Autor: Eduard Šoštarić

BIZARNI SKANDAL

Vojni orkestar RSK na proslavi pored Gline

Na jednoj od video snimaka u posjedu Nacionala, prigodom proboja koridora u Posavini od strane srpskih postrojbi 1993., uz postrojene korpuse tzv. "Vojske RSK" te srpskih generala Novakovića, Lisice, Đukića, ministra unutarnjih pslova Toše Pajića, vojni orkestar RSK na čelu s Stanićem pozivaju na ubijanje i daljnje napade protiv RH

Nastup grupe Dodir u Topuskom 1994. (snimka u posjedu Nacionala)Nastup grupe Dodir u Topuskom 1994. (snimka u posjedu Nacionala) U selu Vlahovići pored Gline za 02. kolovoza, povodom srpske proslave blagdana Sv.Ilije, najavljen je nastup Momčila Stanića – Mome i grupe "Dodir". Ništa ne bi bilo čudno da Nacional nije otkrio kako je Stanić sa grupom "Dodir" utemeljio prvi vojni orkestar tzv.Republike Srpske Krajine početkom devedesetih godina prošlog stoljeća na okupiranim područjima Banovine.

Ovaj nesvakidašnji i pomalo bizaran događaj uzbunio je hrvatsko stanovništvo Gline i okolice, jer je Glinjanima poznato na koji su uvredljiv i vulgaran način Stanić i grupa "Dodir", odnosno Vojni orkestar krajinske paradržave, vrijeđali hrvatsku državu i prvog hrvatskog predsjednika dr.Franju Tuđmana za vrijeme okupacije hrvatskog teritorija. Primjerice, pjesma "Njofra" kojom se aludiralo na pokojnog predsjednika Tuđmana govori: "Od Dvora do Kostajnice, Petrinje do Gline, žive samo Srbi i Srpkinje fine, mi smo gospodine Franji, ovde Srbi pravi, svima nam se sija kokarda na glavi. Čik Franjo čik, dođi na Baniju, pa da vidiš Franjo kako Srbi biju…".

Na jednoj od video snimaka u posjedu Nacionala, prigodom proboja koridora u Posavini od strane srpskih postrojbi 1993., uz postrojene korpuse tzv. "Vojske RSK" te srpskih generala Novakovića, Lisice, Đukića, ministra unutarnjih pslova Toše Pajića, vojni orkestar RSK na čelu s Stanićem pozivaju na ubijanje i daljnje napade protiv RH.

Najavljeni povratak istaknutih pripadnika srpska paradržave početkom idućeg mjeseca pogoršat će stanje sigurnosti kao i međunacionalne odnose, osobito bi se mogao zaoštriti odnos sa srpskom pravoslavnom crkvom koja i organizira proslavu blagdana Sv.Ilije uz prisustvo "Vojnog orkestra". Pored toga, pouzdano se zna kako neki od članova "vojnog orkestra" nemaju radne niti boravišne vize kao ni regulirano hrvatsko državljanstvo. Nije posve jasno što rade hrvatske sigurnosne službe, jer nisu upozorile na ovaj događaj potencijalno visokog rizika.

Fotogalerija

  • Nastup grupe Dodir u Topuskom 1994. (snimka u posjedu Nacionala)
  • «Od Dvora do Kostajnice, Petrinje do Gline, žive samo Srbi i Srpkinje fine, mi smo gospodine Franji, ovde Srbi pravi, svima nam se sija kokarda na glavi. Čik Franjo čik, dođi na Baniju, pa da vidiš Franjo kako Srbi biju…»
  • Nastupali su pred političkim i vojnim vrhom tzv. Republike Srpske krajine
  • Tekst o grupi u listu Graničar objavljen 1995. godine (Klikni i povećaj!)

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika