27.07.2006. / 17:12

Autor: Ana Kirin

IRAK

Presuda Sadamu 16. listopada

Tužitelji traže smrtnu kaznu za Sadama Huseina i dvojicu od sedmorice suoptuženih, a svi oni niječu svoju odgovornost za zločine i tvrde da se radi o "namještenom suđenju" i da su presude unaprijed određene

Suđenje svrgnutom iračkom vođi Sadamu Huseinu i sedmorici suoptuženih za zločine protiv čovječnosti odgođeno je za 16. listopada, kada se očekuje i izricanje presude, objavio je u četvrtak predsjedavajući sudac Raouf Abdel Rahman. U četvrtak, posljednjeg dana suđenja, bivši irački diktator nije se pojavio u sudnici. Tužitelji traže smrtnu kaznu za Sadama Huseina i dvojicu od sedmorice suoptuženih. Svi oni niječu svoju odgovornost za zločine i tvrde da se radi o "namještenom suđenju" i da su presude unaprijed određene. Sadam je u srijedu izjavio da bi radije bio ustrijeljen nego obješen ukoliko bude osuđen na smrt. "Strijeljanje je prikladan način smaknuća za vojnika poput mene", kazao je.

U četvrtak su se na sudu pojavila dvojica optuženih, Awad Hamad al-Bandar, bivši vrhovni sudac i Taha Yassin Ramadan, b ivši podpredsjednik, koji nije dopustio da ga zastupa odvjetnik kojeg mu je dodijelio sud.

Suđenje Sadamu i sedmorici suradnika počelo je u Bagdadu u listopadu prošle godine a tereti ih se za ubojstvo 148 šijita nakon propalog atentata na Sadama u Dujailu 1982., te za genocid protiv Kurda.

Vezane vijesti

Irak vodeći u svijetu po izvršenju smrtnih kazni

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, u petak, 20. travnja, objavila je kako je Irak zemlja, vodeća po izvršenju smrtne kazne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika