02.08.2006. / 11:38

Autor: Ana Kirin

LIBANON

Pokušaj otmice Hezbollahova dužnosnika

Libanonski sigurnosni izvori tvrde su specijalne postrojbe izraelske vojske planirale iz bolnice u Baalbeku oteti šeika Muhammada Yazbeka, člana Hezbollahova vrhovnog vijeća i jednog od najtraženijih visokih dužnosnika te organizacije

Izraelska vojska je u noći s utorka na srijedu započela veliku operaciju u istočnom Libanonu, a predstavnici Hezbolaha objavili su da se njihovi gerilci bore s izraelskim komandosima na području Baalbeka, nedaleko od sirijske granice.

Hezbolahov glasnogovornik izjavio je da su izraelski vojnici helikopterom sletjeli blizu bolnice u Baalbeku, nakon čega je došlo do žestokog okršaja. Libanonski sigurnosni izvori tvrde su specijalne postrojbe izraelske vojske planirale iz bolnice oteti šeika Muhammada Yazbeka, člana Hezbollahova vrhovnog vijeća i jednog od najtraženijih visokih dužnosnika te organizacije.
U izraelskome zračnom napadu kod grada Baalbeka, koji se nalazi 100 kilometara sjeverno od rijeke Litani, koju je Izrael odredio kao granicu svoje kopnene ofenzive ubijeno je ili ozlijeđeno najmanje 15 civila, objavili su libanonski sigurnosni izvori. "Tijekom operacija kod Baalbeka izraelski specijalci uhitili su nekoliko militanata koji su prebačeni u Izrael", rekao je glasnogovornik izraelske vojske, dodavši da među Izraelcima nema stradalih.

Istodobno, u zračnim napadima na jug zemlje poginula su trojica libanonskih vojnika. Napadnut je položaj libanonske vojske u selu Sarba, 14 kilometara od grada Sidona.
"Izrael će možda trebati još nekoliko tjedana za nastavak vojne operacije protiv Hezbolaha", izjavio je Shimon Peres, zamjenik izraelskog premijera, nakon razgovora u Bijeloj kući sa Stephenom Hadleyem, savjetnikom predsjednika Georgea Busha za nacionalnu sigurnost.

Izraelski premijer Ehud Olmert rekao je pak da prekida vatre neće biti sve dok na jug zemlje ne dođu međunarodne snage. "Nećemo prekinuti vatru i onda tjednima čekati dolazak međunarodnih snaga jer će se tijekom tih tjedana situacija na bojištu ponovno vratiti na stanje kako je bilo a to ne želimo", izjavio je Olmert. Unatoč novim raketnim napadima na Izrael, Olmert je također rekao da je "infrastruktura Hezbollaha potpuno uništena" i da je više od 700 njihovih zapovjednih sjedišta "zbrisano sa zemlje".



Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika