03.08.2006. / 18:36

Autor: Ana Kirin

TDZ

Radnici TDR-a ne prihvaćaju ugovor

"Radnici bi prihvatili tekst ugovora s TDR-om, no nisu zadovoljni garancijom potpisa. Oni očekuju da ugovor potpiše netko iz Uprave, a ne referentica za ljudske resurse", rekao je Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš

S krova Tvornice duhana Zagreb petnaestak je radnika u četvrtak poručilo okupljenim novinarima, policajcima i okupljenim građanima da neće napustiti tvornicu i prihvatiti ugovor TDR-a, jer ga nije potpisala ovlaštena osoba. "Umjesto marice pozovite hitnu pomoć, jer se nećemo samo tako predati", vikali su radnici. Oni su se nakon deložacije sinoć vratili u tvornicu unatoč stalnoj policijskoj blokadi, a poslijepodne su se prosvjedujući popeli na krov tvornice. "Radnici bi prihvatili tekst ugovora s TDR-om, no nisu zadovoljni garancijom potpisa. Oni očekuju da ugovor potpiše netko iz Uprave, a ne referentica za ljudske resurse", rekao je Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.
"Direktor TDR-a nije u Hrvatskoj pa je ugovor potpisala direktorica za ljudske potencijale, koja ima te ovlasti. TDR nije pregovarao s Novim sindikatom, nego s Uredom za socijalno partnerstvo, jer je Novi sindikat prije devet mjeseci odustao od pregovora. I dalje ustrajemo da se provede sudska odluka o ovrsi i želimo da se stvar riješi na zakonit i miran način, što još nije postignuto", naglasio je Ronald Korotaj iz Uprave TDR-a.

U četvrtak oko podne postignut je dogovor o svim uvjetima napuštanja prostorija Tvornice duhana Zagreb u Jagićevoj ulici u Zagrebu. Sindikalisti će te prostore napustiti nakon što dobiju pismeno jamstvo, a to bi se trebalo dogoditi u idućih nekoliko sati. Naime, deložacija sindikalista Novog sindikata iz pogona TDZ-a trebala je biti provedena u četvrtak u 8 sati ujutro. Prostor oko pogona tvornice blokirala je policija a nešto prije 9 sati uz policijsku dozvolu u ograđeni prostor je ušao predsjednik Novog sindikata Mario Iveković. Prije toga okupljenim je novinarima kazao kako očekuje da bi policija mogla primijeniti silu, no da se članovi sindikata ne boje. Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević, koji je zajedno s predstavnicima Novog sindikata u krugu Tvornice, izjavio je da se Vlada, među ostalim i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, uključila u pregovore između sindikalaca i Tvornice duhana Rovinj. Oko ograđenog prostora u blizini TDZ-a potporu članovima Novog sindikata došlo je izraziti nekoliko članova Hrvatske udruge sindikata i manji broj građana.

Predstavnici Novog sindikata u tvornicu su ušli u ponedjeljak, zamijenivši tako 30-ak radnika koji su iz nje izašli po nalogu suda. Pogon u Jagićevoj nezadovoljni radnici zauzeli su prije gotovo četiri mjeseca, zahtijevajući poništenje privatizacije i pretvorbe te tvrtke koja je u vlasništvu TDR-a.

Vezane vijesti

TDR: Izloženi smo diskriminaciji na srpskom tržištu

TDR: Izloženi smo diskriminaciji na srpskom tržištu

Ovih dana TDR je uputio pismo Ministarstvu financija Republike Srbije na inicijativu koja bi se trebala naći na jednoj od idućih sjednica Vlade… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika