07.08.2006. / 14:15

Autor: Martina Zeković

BAGDAD

Počelo suđenje za pokolj u Mahmoudyiji

Među svjedocima bio je i liječnik iračke vojske koji je opisao u kakvom su stanju bila tijela ubijenih nakon navodnog pokolja u Mahmoudiyji, južno od Bagdada. "Osjećao sam se strašno loše. Nakon toga bilo mi je zlo gotovo dva tjedna", rekao je liječnik

U nedjelju su na američkom vojnom sudu sazvanom u Bagdadu saslušana prva četiri svjedoka na suđenju američkim vojnicima optuženima za silovanje Iračanke, nakon čega su joj pobili cijelu obitelj. Među svjedocima bio je i liječnik iračke vojske koji je opisao u kakvom su stanju bila tijela ubijenih nakon navodnog pokolja u Mahmoudiyji, južno od Bagdada. "Osjećao sam se strašno loše. Nakon toga bilo mi je zlo gotovo dva tjedna", rekao je liječnik. Novinarima je na suđenju dozvoljeno da nazoče svjedočenju iračkog liječnika i svjedočenju poručnika Thomasa Kunka, koji je bio zapovjednik 101. zračnodesantne divizije, kojoj su optuženi vojnici pripadali. Pristup novinarima na druga dva svjedočenja nije dozvoljen, budući se radilo o dvama zaštićenim iračkim svjedocima.

Za napad su optuženi vojnici Paul E. Cortez, James P. Barker, Jesse V. Spielman, Bryan L. Howard, te Steven D. Green. Dok četvorici vojnika prijeti smrtna kazna zbog zločina kojega su počinili, narednik Anthony W. Yribe nije optužen kao sudionik u zločinu, no optužen je zbog toga što nije prijavio ostale vojnike za zločin za kojega je znao da su ga počinili. Steven D. Green, koji je svojevremeno časno otpušten iz vojske kao vojnik prve klase zbog, kako piše u službenim dokumentima, "poremećaja osobnosti" je navodno ubio ženine rođake, uključujući i djevojčicu kojoj je bilo oko 5 godina, a zatim silovao ženu nakon čega je i nju usmrtio. Isto tako, prema nekim izjavama, Green i ostali vojnici navodno su konzumirali alkohol prije nego su počinili zločin. Dvojica drugih vojnika presvukli su se u tamnu odjeću kako ih netko ne bi prepoznao, dok je Green svoje lice prekrio smeđom majicom. U međuvremenu, drugi je vojnik zgrabio ženu koju su ranije planirali napasti te ju bacio na pod. Green i još jedan vojnik nakon toga su silovali djevojku, za koju su službenici američke vojske ranije izjavili da je imala negdje oko 20 godina. No, najnoviji podaci pokazuju da se radilo o 14-godišnjoj djevojčici Abeer Qas. Kada je navodno silovanje bilo gotovo, Green je pucao u djevojčicu, kako se jedan od vojnika prisjeća, "dva do tri puta".

Sudski nalazi kažu kako su Green i ostali vojnici koji su povezani s incidentom zapalili kuću Iračana, u kanal bacili pušku AK-47 kojom su ubojstva počinjena, te zapalili krvavu odjeću svojih žrtava, kako ne bi ostavili dokaze. Svi vojnici bili su pripadnici 101. zračnodesantne divizije, elitne američke vojne postrojbe.

Vezane vijesti

Bagdad tone u zbrku

Bagdad tone u zbrku

Dok se SAD polagano povlači iz Iraka, na površinu izlaze stare nesuglasice unutar te države i u regiji, a situacija je vrlo nestabilna. Država je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika