Objavljeno u Nacionalu br. 560, 2006-08-07

Autor: Maroje Mihovilović

SKANDAL POBJESNJELOG AUSTRALCA

Židovi će oprostiti Gibsonu antisemitski istup

Glumac i redatelj Mel Gibson pijan je uvrijedio Židove: u dva priopćenja javno se ispričao i židovska zajednica hladno je primila isprike, ali ih nije odbacila, što bi Gibsonu moglo spasiti karijeru jer su najmoćniji hollywoodski producenti i filmske zvijezde Židovi

Mel Gibson, s bocom pićai nepoznatim djevojkamaMel Gibson, s bocom pićai nepoznatim djevojkama Malibu je najekskluzivnije, najotmjenije stambeno naselje u SAD-u. Iako se za to naselje, koje se nalazi zapadno od Los Angelesa, kaže da je gradić, riječ je zapravo o plaži dugačkoj 40 kilometara iznad koje su sagrađene otmjene vile, a njih povezuje samo dugačka autocesta Pacific Coast Highway što od Los Angelesa vodi prema zapadu. Malibu ima 12.750 stanovnika, a mnogi među njima su slavne zvijezde. Tamo već godinama stanuje i Mel Gibson, koji je u listopadu u Malibuu kupio novu kuću sagrađenu u mediteranskom stilu sa 10 kupaonica, osam spavaćih soba, što mu je potrebno jer ima šestero djece, s gimnastičkom dvoranom, knjižnicom, uredom i bazenom, koju je platio 24 milijuna dolara. U Malibuu postoje i neki barovi, restorani i lokali gdje se okupljaju tamošnji stanovnici, ali u koje dolaze i bogatiji turisti i došljaci koji žele vidjeti zvijezde. Jedan od takvih lokala je i Moonshadows. U četvrtak, 27. srpnja, navečer u taj restoran došao je Mel Gibson. Bio je dobro raspoložen, družio se s gostima, fotografirao s njima, grlio djevojke koje su mu pristupile. Jedan od gostiju dao mu je kompliment da izgleda odlično iako ima već 50 godina, na što je on rekao da je to stoga što jako mnogo radi na svojoj fizičkoj spremi, pa je otkrio da je nedavno prestao pušiti.

No, navodno, tada je pogledao u bocu s pivom koju je držao u ruci te dodao: “No ovoga se ne mogu odreći.” Oko dva sata poslije ponoći rekao je da ide kući. Jedan od zaposlenika restorana, koji je vidio da je Gibson već dobro pod utjecajem alkohola, ponudio se da ga odveze kući, ali je Gibson odbio ponudu, te sjeo u svoj “Ford Pinto” iz 1979. i krenuo prema svojoj vili. Petnaest minuta kasnije uhitila ga je policija. Te je noći u patroli na autocesti bio policajac James Mee. Vidio je kako iz suprotnog smjera juri automobil nedopuštenom brzinom. Krenuo je za njim, te ga dostigao i zaustavio zbog prevelike brzine. Vozio je 120 km na sat na dijelu ceste gdje je dopušteno voziti samo 80 km na sat. Zatražio je od njega da prijeđe u policijski automobil kako bi uzeo njegove podatke potrebne za policijsku prijavu, te napravio alkotest. Gibson je bio grub, pa mu je morao staviti lisice i odvesti ga u policijsku stanicu. U policijskoj stanici Gibsona su ispitali i fotografirali, a kad se otrijeznio, pušten je kući. Sljedećeg dana u medijima je objavljena informacija o njegovu uhićenju zbog prebrze vožnje pod utjecajem alkohola, da je u krvi imao za trećinu višu razinu alkohola od dopuštene, te napravio još jedan prekršaj. Imao je uza se otvorenu bocu alkohola, što je po američkim zakonima zabranjeno, jer to implicira da je pio i dok je vozio.

Uhićenje je izazvalo priličnu medijsku senzaciju, a u novinskim napisima se tvrdilo kako je on pred javnošću desetljećima uspješno skrivao da je kronični alkoholičar, što su njegovi prijatelji znali. A onda je uslijedilo otkriće koje ga je gotovo uništilo. U SAD-u postoje specijalizirani internetski siteovi koji objavljuju razna neugodna otkrića, videosnimke i dokumente o slavnim zvijezdama, a tmz.com je jedan od najpoznatijih. TMZ je skraćenica od “Thirty Miles Zone” - Zona od pedeset kilometara, a pod tim se označava područje Los Angelesa i njegove okolice gdje rade i žive sve najveće zvijezde američkog filma i glazbe, čije privatne živote taj site prati. Netko je tom siteu dostavio originalni policijski izvještaj što ga je policajac Mee rukom napisao o onome što se događalo kad je zaustavio Gibsona. “Kad sam ga zaustavio, Gibson je bijesno rekao: ‘Moj život je sada sjeban.’ Počeo je govoriti o svojoj slavi i počeo se brinuti da će se o tome raspisati tisak. Da bih umirio Gibsona, rekao sam mu da sjedne na stražnje sjedište automobila, te mu napomenuo da ću ga, ako bude surađivao, ispitati a da mu neću staviti lisice.

U tom trenutku gospodin Gibson je rekao da ne namjerava sjesti u automobil i pokušao je pobjeći. Uhvatio sam ga, a on se tada prestao opirati, ali je počeo vrijeđati i prijetiti. ‘Ti kurvin sine, zažalit ćeš što si mi ovo napravio.’ Upitao me je jesam li Židov, te tada počeo vikati: ‘Jebeni Židovi. Židovi su krivi za sve ratove ovog svijeta’”, piše u izvještaju. Mee je opisao kako ga je odveo u policiju gdje je nastavio s vrijeđanjem. Jednoj je policajki dobacio: “Što gledaš, sisata slatkico.” Prosvjedovao je što su policajci videokamerom snimali kako se ponaša, kako se buni dok su mu uzimali krv za alkotest. U jednom trenutku vezan lisicama pokušao je raskopčati šlic, jer je navodno namjeravao obaviti nuždu usred policijske stanice. Kad su mu dopustili da telefonira s tamošnjeg javnog telefona, budući da nije mogao dobiti svojeg odvjetnika, umalo je razbio slušalicu udarajući njome o zid. Strpali su ga u sobu za triježnjenje s lisicama na rukama, te pustili tek ujutro. Na internetskom siteu tmz.com obznanili su da su taj dokument objavili zato što su policijski šefovi pokušali prikriti što se točno dogodilo, i to zato da zaštite Gibsona. Navodno su Meeju naredili da napiše drugi izvještaj bez spominjanja Gibsonovih antisemitskih ispada, te da ništa o svemu ne priča medijima. Ta tvrdnja izazvala je golemu pozornost jer se pojavilo pitanje nije li Gibson ili netko u njegovo ime intervenirao na policiji da se stvar zataška. Ta je sumnja pojačana kad je nekoliko dana poslije objavljena službena kaznena prijava protiv Gibsona. On je optužen samo za prometni prekršaj najniže kategorije, a ako prizna krivnju, neće morati niti doći na suđenje, koje je najavljeno za 28. rujna, pa će tako izbjeći za njega sigurno vrlo neugodan medijski cirkus.

Ako je netko i intervenirao da se prikriju Gibsonove antisemitske izjave, to mu nije uspjelo, jer je objavljivanje originalnog policijskog izvještaja izazvalo pravu buru u Hollywoodu. Opća je prvotna ocjena bila da je Gibson napravio najgore što je mogao, jer u američkom filmskom miljeu ne može biti gore stvari nego davati antisemitske izjave. Židovi, kojih u SAD-u ima oko pet milijuna, vrlo su moćni, a posebno u medijima i industriji zabave. Opće je poznato da su Hollywood osnovali filmski producenti židovske nacionalnosti, koji su se iz New Yorka preselili u Kaliforniju, jer su tamo mogli u povoljnijim uvjetima proizvoditi filmove. Sve vodeće filmske studije osnovali su producenti židovskog podrijetla Samuel Goldwyn, Louis B. Mayer, William Fox, Jesse L. Lasky, Carl Laemmle, Marcus Loew, Adolph Zukor i braća Warner. Mnogi vodeći hollywoodski režiseri William Wyler, Billy Wilder, Steven Spielberg, Peter Bogdanovic, Joel Schumacher, Oliver Stone, Otto Preminger, Sydney Pollack, Alan Pakula, Ernst Lubitsch i Michael Curtiz su Židovi, a to su i mnoge vodeće filmske i TV zvijezde, kao što su Barbra Streisand, Roseanne Barr, Paul Newman, Jerry Lewis i Jerry Seinfeld. Mnogo je Židova i u bankarskim krugovima, koji financiraju Hollywood, te među novinarima koji prate događaje u svijetu showbusinessa. Čule su se ocjene da je Gibson napravio pogrešku koja će ga možda stajati karijere.

Da mu se loše piše vidjelo se prvog radnog dana idućeg tjedna, kada je američka TV-kompanija ABC obznanila da otkazuje suradnju s Gibsonom koji je za tu kompaniju trebao snimiti seriju od četiri epizode o holokaustu. Gibson je shvatio da je u velikoj opasnosti pa je smjesta reagirao. Njegovi medijski savjetnici rekli su mu da je ključno da se što prije ispriča, te je on dan nakon incidenta obznanio: “Nakon što sam pio alkohol u četvrtak navečer napravio sam nekoliko pogrešnih stvari, kojih se sada stidim. Vozio sam automobil u stanju u kojem to nisam smio, te me je zaustavio policajac. Policajac je bio potpuno u pravu kada je obavljao posao i sretan sam što me je uhvatio prije nego što sam nekog unesrećio. Kada me je uhitio, ponašao sam se kao osoba koja je potpuno izvan kontrole, te izgovorio stvari koje ne smatram istinitima, te koje su nedopustive. Duboko se stidim svega što sam izgovorio i zbog toga se ispričavam svakome tko bi time bio uvrijeđen. Borim se s alkoholizmom gotovo cijeli život i duboko žalim što sam toj bolesti popustio.”

Objavio je da je počeo s programom liječenja od alkoholizma, no novine su ustanovile da nije govorio potpunu istinu, jer se samo prijavio za sastanak u društvu liječenih alkoholičara, a nije otišao u kliniku za hitno liječenje ovisnika. Budući da prvo priopćenje nije imalo efekt kakav je Gibson želio, i to zato što nije ništa specifično rekao o najosjetljivijoj stvari, antisemitskim izjavama, tri dana poslije objavio je novo priopćenje: “Nema nikakva opravdanja, a ne može biti niti nikakve tolerancije prema bilo kome tko iskazuje bilo kakve antisemitske izjave.Želim se posebno ispričati svima u židovskoj zajednici zbog otrovnih i štetnih riječi koje sam izrekao kada sam uhićen zbog vožnje u pijanom stanju. Javna sam osoba i kad bilo što kažem, promišljeno ili u pijanom stanju, to ima težinu. Stoga preuzimam osobnu odgovornost za svaku svoju riječ. No želim da znate da ja nisam antisemit, nisam bigot. Mržnja bilo koje vrste protivna je mojoj vjeri. Ne tražim samo oprost, nego bih volio otići i korak dalje, te bih se želio sastati s vođama židovske zajednice, kako bih kroz razgovor s njima raspravio pravilan put zaliječenja onog što sam učinio.” Predstavnici američke židovske zajednice reagirali su prilično hladno na priopćenja, ali ih nisu odbacili, što je za Gibsona ipak pozitivan znak. Bilo je vrlo važno za njega kako će reagirati kompanija Disney koja je preuzela distribuciju njegova filma “Apokalypto” koji bi se trebao pojaviti u kinima u prosincu. Disney ipak nije otkazao dogovor, za što ima jake razloge, jer je kompanija već mnogo uložila u taj posao. No hoće li i dalje surađivati s Gibsonom ovisit će uvelike o tome kako će taj film proći, te hoće li zbog Gibsonovih izjava film biti bojkotiran.

Optužbe za antisemitizam u filmu 'Pasija' Već je bilo sumnji da Gibson gaji antisemitske osjećaje, o čemu se posebna rasprava bila otvorila u vrijeme kada je pripremao film “Pasija”. On je film snimao prema književnom predlošku u kojem su za stradanje Isusa Krista bili teško optuživani Kristovi židovski sunarodnjaci. Tada su prosvjedovale židovske organizacije, a on je odbijao sve optužbe za antisemitizam. Već tada se govorilo da Gibsonovi negativni stavovi prema Židovima potječu iz njegova odgoja. Njegovi biografi su tvrdili da njegovi kontrovezni desni stavovi potječu od utjecaja oca, 87-godišnjeg Johna Gibsona, koji je u SAD-u jedan od vodećih propagatora tzv. katoličkog tradicionalizma.>email to:Maroje Mihovilovic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika