09.08.2006. / 10:00

Autor: Hrvoje Perinić

REAKCIJE IZ BiH

Jahić: Želi se stvoriti pandan zločinima "Škorpiona"

Zastupnik u Parlamentu BiH Elmir Jahić ističe da potpuno vjeruje generalu Dudakoviću da je izdata jasna naredba za poštivanje Ženevske konvencije i da se evidentno radi o postupcima pojedinaca

Nakon što je počelo objavljivanje snimaka za sada još uvijek, navodnih ratnih zločina koji su se ispočetka pripisivali hrvatskoj strani, te sada bosanskoj, stigla su reagiranja iz BiH. Zastupnik u Parlamentu BiH Elmir Jahić je u izjavi za Dnevni avaz ustvrdio da Srbija objavljivanjem ovih snimaka želi stvoriti pandan zločinima koji su počinili srpski "Škorpioni" te da iza objavljenih snimaka stoji očita namjera nekih krugova iz Srbije, medija i obavještajnih službi da se oni izjednače sa snimkama iz zaštićene zone Srebrenica. Na tim snimkama pripadnici jedinice "Škorpioni" vrše brutalnu egzekuciju šestorice civila zarobljenih prilikom pada Srebrenice: "Međutim, treba imati u vidu da je zločin u Srebrenici organiziran i djelo smišljenog plana kojim je rukovodio najviši vrh Srbije, a da se prema onome što se vidi na snimku ovdje radi o pojedinačnom postupku, kojeg bez obzira treba sankcionirati" kaže Jahić. On ističe da potpuno vjeruje generalu Dudakoviću da je izdata jasna naredba za poštivanje Ženevske konvencije i da se evidentno radi o postupcima pojedinaca.

Banjalučke "Nezavisne novine" u srijedu pišu da je video-snimka koja je prije nekoliko dana emitirana na postajama u Srbiji i BiH, snimljena 5. i 6. kolovoza 1995. godine, a prikazuje ubojstvo srpskog zarobljenika na lokalitetu sela Gornjeg i Donjeg Žirovca, općina Dvor na Uni. Kako banjalučke novine prenose, u prikazanom ubojstvu sudjelovali su pripadnici 505. bužimske brigade Armije BiH, a za žrtvu se pretpostavlja da je stanoviti Ilija Trivanović. List navodi da su tužiteljstva BiH i Hrvatske najavila žurnu istragu povodom ovog slučaja i dodaje kako je po neslužbenim podacima, tužiteljstvo BiH i u posjedu snimke koju je u ponedjeljak emitirala RTS, a koja prikazuje zapovjednika Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića kako zapovijeda paljenje srpskih sela na području bosanske krajine u rujnu 1995. godine. "Pali..., sve pali", govori Dudaković na videozapisu snimljenom 16. i 17. rujna iste godine, u trenutku kad su snage Petog korpusa napredovale u pravcu Petrovca i Ključa, u pokušaju spajanja s hrvatskim snagama.

Predsjednik i premijer Republike Srpske Dragan Čavić i Milorad Dodik, najavili su u utorak kako će u sljedeća dva dana podnijeti kaznene prijave tužiteljstvima BiH i Hrvatske protiv Atifa Dudakovića i drugih odgovornih za zločine koje su počinile jedinice "Hamze" i "Crne mambe". Haaško tužiteljstvo, po riječima glasnogovornika Antona Nikiforova, vjeruje kako snimka ubojstva srpskog zarobljenika u akciji "Oluja" predstavlja dobar osnovu za pokretanje istrage za počinjene ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Haaški sud, prenijele su "Nezavisne novine" izjavu glasnogovornika Nikiforova, zbog isteka mandata ne može otvarati vlastitu istragu, ali će usko surađivati s hrvatskim i bosanskohercegovačkim tužiteljstvima u istrazi ovog slučaja. Nikiforov je istaknuo kako je Haški sud u povodu navedenih snimki već kontaktirao s glavnim državnim odvjetnikom Hrvatske Mladenom Bajićem i Bosne i Hercegovine Marinkom Jurčevićem.

Dnevni avaz je također u srijedu prenio izjavu Dudakovića koji je ustanovio da je odavno poznato da su Srbi odgovorni za 95 posto zločina počinjenih tijekom rata u BiH kao i da nije on taj koji je ratovao i palio po Srbiji nego su to neki iz Srbije činili po Bosni. Istodobno se međutim potužio kako mu se čini čudnim da sada samo on reagira u prilog obrane legitimne borbe BiH od srpske agresije.

Dopredsjednik Stranke za BiH (SBiH) Safet Halilović upozorio je kako se ne smije dogoditi da tužiteljstva i sudovi pod političkim pritiskom provode istragu o objavljenim snimkama. ‘Sudstvo ne smije biti instrumentalizirano u nastojanju da se izjednači krivnja (za ratne zločine)’, kazao je Halilović ocijenivši kako je upravo to cilj kampanje što su je nakon prikazivanja spornih snimki započeli političari iz Republike Srpske.


Vlada Srbije zatražila je da nadležni organi Bosne i Hercegovine hitno reagiraju na dokaze o ratnim zločinima nad Srbima i da počinioci što prije izvedu pred sud: "Atif Dudaković i drugi ratni zločinci koji su počinili zločine nad Srbima moraju odmah biti uhićeni i odgovarati pred sudom za svoje zločine" priopćila je srpska vlada.

Vezane vijesti

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Šest godina za ratni zločin nije prirodno

Članovi obitelji poginulih iz Lovasa i predstavnici lokalnih vlasti u Lovasu, koji su u utorak u Beogradu nazočili izricanju presude četrnaestorici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika