Objavljeno u Nacionalu br. 563, 2006-08-28

Autor: Maroje Mihovilović

TVORAC DINAMOVA SUPARNIKA U KUPU UEFA

Škrti otac Auxerrea

NOGOMETNI KLUB AUXERRE, Dinamov protivnik u prvom kolu kupa Uefe, trenirao je 44 godine, od 1961. do 2005. Guy Roux, donijevši u provincijski gradić s 39.000 stanovnika četiri nacionalna kupa i jednu titulu prvaka

Guy RouxGuy Roux Nogometni klub Auxerre 44 godine - od 1961. do 2005. - trenirao je, s dva kratka prekida, isti čovjek. Guy Roux. Nema trenera na svijetu s duljim stažem u jednom klubu. On ga je iz nižerazredne provincijske momčadi pretvorio u francuskog prvaka i sudionika europskih kupova. Roux je prije godinu dana najavio svoju mirovinu, ali neki smatraju da njegova trenerska karijera u Auxerreu nije završena. Jer već je otišao u mirovinu 2000., ali novi je trener postigao loš rezultat pa je uprava vratila Rouxa i on je 2003. i 2005. osvojio dva francuska kupa. Auxerre je gradić stotinjak kilometara jugoistočno od Pariza prema Dijonu, u Burgundiji. Ima 39.000 stanovnika. Jedini su poznati Francuzi iz Auxerrea matematičar Joseph Fourier i serijski ubojica Marcel Petiot. U gradu je uvijek bio jak utjecaj Katoličke crkve. Opat Ernest-Théodore Deschamps, vikar katedrale Saint-Étienne, jačajući vjeru mladeži 1905. je osnovao katoličko sportsko društvo Association jeunesse auxerroise (Savez auxerreske mladeži), poslije AJ Auxerre. Sljedeće godine osnovana je nogometna sekcija i Auxerre se počeo natjecati u ligi departmana Yonne i 1929. postao je prvak departmana. Deschamps je na obali rijeke Yonne izgradio stadion a dvije godine potom, 1952., u klubu se pojavio dječak Guy Roux kako bi trenirao nogomet u sekciji za početnike.

Roux se rodio 1938. u Colmaru u Alzasu. Otac mu je bio časnik francuske vojske, a majka je potjecala iz slastičarske obitelji. Kad su Nijemci 1940. porazili Francuze, otac mu se našao u njemačkom zarobljeništvu. Djed po majci, bojeći se da će Nijemci opet Colmar pripojiti Njemačkoj, kupio je kuću u departmanu Yonne, u selu Appoigny, desetak kilometara sjeverno od Auxerrea, i onamo preselio svoju slastičarnicu. U tom selu je Guy Roux proveo djetinjstvo. Na nagovor prijatelja 14-godišnji Guy Roux 1952. se upisao u nogometni klub Auxerre i postao član najmlađe juniorske sekcije. Bio je vođa napada. Zapazio ga je glavni trener i rano ga uveo u prvu momčad, koja se natjecala u regionalnoj ligi. Roux je osnovnu školu završio u svom selu, srednju učiteljsku u Auxerreu, a potom je studirao na višoj školi za fizičku kulturu u Limogesu. Tamošnji klub ponudio mu je 15-godišnji ugovor, ali se on nije htio do svoje 35. godine vezati za Limoges. Ondje je nogomet nastavio igrati amaterski, a završivši 1961. studij vratio se u Appoigny. Predsjednik Auxerrea Jean Garnault angažirao ga je za trenera. Navodno se škrtom Garnaultu sviđalo što je Roux najavio da će smanjiti troškove i angažirati samo igrače amatere, a i sam je obećao da će biti trener-igrač te će igrati na mjestu vođe napada, što su sve dobro primili i lokalni financijeri kluba. Poslije se pričalo da je s takvim programom minimalne potrošnje morao proći, jer o Auxerreu u Francuskoj kolaju brojni vicevi kao o gradu škrtaca. On je obećao da će se i dalje školovati, da će ići na trenerski tečaj, i 1963. je završio prvi stupanj trenerskog školovanja. Početkom 60-ih nakratko nije mogao trenirati Auxerre jer je otišao u vojsku, ali ga je trenersko mjesto čekalo. Roux se iskazao kao strog trener, koji ne dopušta da mu se uprava petlja u sastavljanje momčadi. Tražio je od igrača da što više borave na stadionu, ondje jedu i odmaraju se. U drugim francuskim gradovima tragao je za igračima, na prvoligaške i reprezentativne utakmice u Pariz odlazio je čak i biciklom.

Kad je 1966. otišao na Svjetsko nogometno prvenstvo u Englesku, dio troškova pokrio je pišući izvještaje s utakmica za lokalne novine. Auxerre je 1970. pod njegovim vodstvom pobijedio u regionalnoj ligi Burgundije i ušao u amatersku treću francusku ligu, u kojoj su nastupale i druge momčadi francuskih prvoligaša. Auxerre je 1974. u toj ligi osvojio četvrto mjesto pa se plasirao u drugu profesionalnu francusku ligu, gdje će provesti šest godina. Za Rouxa i Auxerre šira francuska sportska javnost doznala je 1979. kada su se plasirali u finale francuskog nogometnog kupa, što godinama nije uspijevalo ni jednom drugoligašu. Auxerre je u finalu protiv Nantesa izgubio, tek nakon produžetaka pa su francuske novine ishvalile Rouxa. Dobio je prve ponude da kao trener prijeđe u veći klub, ali ih je on sve odbijao ostajući vjeran Auxerreu. Već sljedeće godine Auxerre je bio prvak druge lige i postao vrlo uspješan prvoligaš: iako je prve dvije sezone proveo u donjem dijelu tablice, potom je 15 godina zaredom bio stalno u gornjem, najčešće treći ili četvrti. Francuski kup osvojio je četiri puta, prvi put 1993., pobijedivši u finalu Montpellier s 3:0. Od 1984. Auxerre nastupa i u europskim natjecanjima. Te je godine nastupio u Kupu Uefe. Još je 18 puta nastupao u raznim europskim kupovima, u ukupno 70 utakmica. Jednom je bio u finalu Kupa Uefe, dvaput u polufinalu. Vrhunac karijere Roux je ostvario 1996. Nakon što je 4. svibnja drugi put osvojio francuski kup pobijedivši Nimes s 2:1, tjedan dana poslije, nakon neriješenog rezultata u zadnjem kolu, postao je prvi i dosad jedini put prvak Francuske. U jesen se počeo natjecati u Ligi prvaka i ispao u četvrtfinalu od Borussije iz Dortmunda. Roux je nekoliko puta izabran za najboljeg francuskog nogometnog trenera te je postao predsjednik trenerske udruge. Oduševljena uprava kluba unaprijedila ga je za glavnog menadžera. Francuski nogometni stručnjaci isticali su dvije njegove najveće kvalitete: izniman smisao za taktiku i za odabir igrača. Auxerre je siromašan klub, ne može plaćati skupe nogometaše i u njemu nije bilo velikih nogometnih zvijezda. U francuskoj momčadi na SP-u ove godine u Njemačkoj nije bilo ni jednog igrača Auxerrea. Nakon što je 1996. osvojio i prvenstvo i kup, Roux više nije bio tako uspješan. Auxerre je 1997. u prvenstvu bio šesti, 1998. sedmi, a 1999. prvi put u donjem dijelu tablice, 14., dok je 2000. bio osmi. I sam razočaran, Roux je 2. svibnja 2000. prestao biti trener Auxerrea, a uprava je za njegova nasljednika postavila Daniela Rollanda, koji je u sezoni 2000./01. osvojio 13. mjesto. Roux je, zamoljen da se vrati, prihvatio molbu da spasi omiljeli klub. U sljedećoj sezoni Auxerre je briljirao i bio treći, a možda bi i pobijedio da Roux usred sezone nije morao otići na operaciju srca. Osvojio je i treći kup Francuske 2003. i četvrti puta 2005. S četiri francuska kupa Roux je trenerski rekorder.

U sezoni 2004./05. Auxerre je u prvenstvu bio četvrti. Dan nakon finalne utakmice kupa 5. lipnja 2005. Roux je i drugi put objavio da odlazi u mirovinu, ali je ostao član uprave. Statističari su izračunali da je dotad kao trener vodio Auxerre u 2000 utakmica. Naslijedio ga je bivši trener francuske nogometne reprezentacije Jacques Santini, ali se nije istaknuo. Uprava nije bila zadovoljna što je klub bio tek šesti te nije uspio osigurati nastup u Ligi prvaka, nego samo u Kupu Uefe. Svadljivi Santini je smijenjen, a na njegovo je mjesto došao Jean Fernandez, nekadašnji izvrsni francuski nogometaš, koji je kao trener Olimpiquea iz Marseillea početkom 90-ih triput osvojio prvenstvo. Ali s Auxerreom mu ide jako loše pa je nakon tri kola prvenstva sa samo dva boda na 17. mjestu prvenstvene ljestvice. Fernandez od publike traži strpljenje, ali se u Auxerreu već govori da bi se Roux što prije trebao vratiti. Ispadne li Auxerre iz Kupa Uefe od zagrebačkog Dinama, ne bi se trebalo čuditi ako uprava otjera Fernandeza a vođenje momčadi ponovno preuzme 68-godišnji Roux. OKVIRI Trener od 23. godine Guy Roux se u nogometnom klubu AJ Auxerre 1961., sa samo 23 godine, prijavio na natječaj za novog trenera. Šest od deset članova uprave bilo je protiv njega zbog njegove neiskusnosti, ali utjecajni predsjednik kluba Jean Garnault angažirao ga je uz mjesečnu plaću od bijednih 600 franaka. Do uspjeha jeftino Roux se u cijeloj karijeri držao obećanja da će biti štedljiv. Umio je postizati dobre rezultate s manje poznatim i ne odviše skupim igračima. Najslavniji francuski nogometaš u Auxerreu bio je Eric Cantona, ali još kao nepoznati početnik, a već s 22 godine prešao je u Manchester United. Od poznatijih igrača za Auxerre su igrali samo još Laurent Blanc i Nigerijac Taribo West, ali su i oni napustili klub prije nego što su se afirmirali. Među 22 igrača francuske reprezentacije koja je 1998. osvojila SP bila su tri člana Auxerrea, ali ni jedan nije igrao u prvoj momčadi.>email to:Maroje Mihovilovic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika