30.08.2006. / 16:32

Autor: Ana Kirin

NJEMAČKA

Romi i Sinti tuže Njemačku za rasizam

Središnji savjet Sinta i Roma ovom tužbom pri Odboru Ujedinjenih naroda za borbu protiv rasizma u Ženevi želi, prema riječima predsjednika Savjeta Romanija Rosea, postići pooštrenje njemačkih zakona glede rasne netrpeljivosti

Središnji savjet njemačkih Sinta i Roma podigao je pri CERD-u, Odboru Ujedinjenih naroda za borbu protiv rasizma u Ženevi žalbu zbog postupka njemačkih pravosudnih tijela. "Ulažemo žalbu zbog ignoriranja njemačkih pravosudnih tijela slučaja vrijeđanja Sinta i Roma na rasnoj osnovi", izjavio je predsjednik Središnjeg savjeta Sinta i Roma u Njemačkoj Romani Rose. Sintima se u Njemačkoj nazivaju njemački autohtoni Romi, koji su već starosjedioci u toj zemlji i priznat im je status nacionalne manjine.

Savjet se žali zbog pisma Petera Lohriedera, potpredsjednika bavarskog ogranka Saveza njemačkih kriminalista, objavljenog u internom glasniku te udruge. Lohrieder je u tom pismu Sinte i Rome paušalno optužio da su "kradljivci, prevaranti i socijalni paraziti" te da se takvim ponašanjem žele osvetiti Njemačkoj zbog nedjela počinjenih prema njima za vrijeme vladavine nacionalsocijalista. Nakon objavljivanja pisma Savjet je protiv Lohriedera podnio tužbu zbog širenja rasne i nacionalne netrpeljivosti, ali ju je Viši sud savezne pokrajine Brandenburg odbacio. Presuda je obrazložena činjenicom da se list u kojem je Lohriederovo pismo objavljeno tiska u nakladi od "samo 20.000" primjeraka pa da prema tome ne može biti riječi o planiranom širenju nacionalne i rasne netrpeljivosti.

Središnji savjet Sinta i Roma ovom tužbom pri CERD-u želi, prema riječima Romanija Rosea, postići pooštrenje njemačkih zakona glede rasne netrpeljivosti. Matthias Platzek, premijer savezne pokrajina Brandenburg u čijem se glavnom gradu Potsdamu nalazi sjedište Romske udruge, obećao je, nakon razgovora s Roseom, Središnjem savjetu Sinta i Roma svoju punu potporu.

Vezane vijesti

Zabrinutost zbog proturomske ksenofobije

Zabrinutost zbog proturomske ksenofobije

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin na početku plenarne sjednice Hrvatskog sabora danas je u ime… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika