07.09.2006. / 18:44

Autor: Ana Kirin

PLIVA

"Uplitanje i ometanje rada Hanfe kažnjivo"

"U ovom slučaju ne zanimaju nas prepucavanja, ni politička dimenzija. U ovom slučaju postoje samo tri strane - Actavis, Barr i Hanfa - sve drugo su samo pokušaji uplitanja i zapravo smetanja, ometanja rada Agencije", ustvrdio je Samodol

Predsjednik Uprave Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Samodol u četvrtak je na sjednici hrvatske Vlade kazao da Hanfu u slučaju preuzimanja Plive ne zanimaju prepucavanja, ni politička dimenzija, te da će se Hanfa pridržavati samo Zakona. "U ovom slučaju ne zanimaju nas prepucavanja, ni politička dimenzija. U ovom slučaju postoje samo tri strane - Actavis, Barr i Hanfa - sve drugo su samo pokušaji uplitanja i zapravo smetanja, ometanja rada Agencije", ustvrdio je Samodol. Poručio je kako je to, prema članku 5. Zakona o tržištu vrijednosnim papirima, kažnjivo, da nitko nema pravo vršiti pritisak na Agenciju, koja je samostalna i nezavisna institucija. Također je istaknuo kako Agencija ni u jednom trenutku nije, niti će donositi konfekcijska rješenja, te da je analizirala svaki dokument.

Premijer Ivo Sanader ponovio je da će Vlada svojih 18 posto dionica prodati najpovoljnijem ponuđaču, te umirovljenicima poručio da će druga rata duga biti isplaćena prije Božića ove godine. "Tko da veću ponudu taj će kupiti dionice. Ni Vlada, ni opozicija ne mogu utjecati na to koliku će cijenu dati tko o ponuđača", rekao je Sanader i ponovio da Hanfa u potpunosti nadzire proces, da se sve radi transparentno. Ponovio je također kako su sve "stupidarije", ocjene da je riječ o korupcijskom skandalu, a koje dolaze iz redova SDP-a, ili nerazumijevanje procesa, ili se radi o namjernom unošenju nemira među umirovljenike. Za drugu je ratu potrebo oko 1,2 milijarde kuna i Vlada će to financirati prodajom 18 posto dionica Plive, rekao je Sanader najavljujući da će novac za treću i četvrtu ratu koje dospijevaju sredinom i krajem iduće godine novac biti osiguran provedbom treće faze privatizacije HT-a.

Na Sanaderove izjave odmah je reagirao SDP koji ostaje pri tvrdnji da je riječ isključivo o korupcijskoj aferi. "Nama u SDP-u svejedno je tko će dobiti u privatizaciji Plive Actavis ili Barr", ustvrdio je predsjednik SDP-a Ivica Račan. Podsjetio je da je SDP prvi osudio prijevaru umirovljenika od strane HDZ-a i vratio pola duga. Odgovarajući na upit postoje li neki materijalni dokazi za nezakonitosti, Račan je ponovio da očekuju jasne odgovore, a nakon toga će "vidjeti daljnje političko ponašanje".
HNS smatra da je izjava premijera Ive Sanadera da podmetanja oko prodaje Plive dovode u pitanje povrat duga umirovljenicima, zapravo izbjegavanje odgovora i ujedno potvrda da se u Veroni na tajnom sastanku Sanader-Žužul-Čović razgovaralo o prodaji Plive. Prema HSP-u, i HDZ i SDP Plivu koriste kao najavu početka predizborne kampanje navijačkih strasti. "Da bilo tko od njih ima drugačiji odnos prema privatizaciji, onda bi do sada neke od tih stranaka koje su bile na vlasti, promijenile Zakon o privatizaciji", poručio je predsjednik HSP-a Anto Đapić.

Neovisno o političkim prepucavanjima, na burzi sve teče uobičajeno, cijena dionice te farmaceutske tvrtke raste i zaustavila se na 835,5 kuna. Ujedno je objavljeno kako su u prvom polugodištu prihodi Plive pali za 14 posto, a još više smanjili su se obračuni dobiti, ovisno o kojoj je riječ, manje su od 51 do čak 68 posto. U Plivi to objašnjavaju nižim prihodima od rojaliteta u SAD-u i prodaje sirovine azitromicina, te navode kako je ukupna prodaja Pliva grupe porasla za dva posto.

Vezane vijesti

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Plivi uručen certifikat Poslodavac partner

Na prigodnoj svečanosti Plivi je uručen Certifikat Poslodavac Partner koji se dodjeljuje za izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima. Certifikat je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika