Objavljeno u Nacionalu br. 565, 2006-09-11

Autor: Tanja Simić

NADA JOSIPOVIĆ: IZ SUDNICE NA TV

TV-show tužiteljice Gucića i Kutle

Tužiteljica NADA JOSIPOVIĆ, koja je radila u parnicama protiv Miroslava Kutle i Josipa Gucića, dala je otkaz u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu kako bi glumila tužiteljicu u 'Sudnici Melani Vukmirice'

Ekipa SudniceEkipa Sudnice Nada Josipović, donedavna zamjenica općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu, koja sa samo 36 godina iza sebe već ima velike slučajeve poput parnica protiv hrvatskih tajkuna Miroslava Kutle i Josipa Gucića, nedavno se odlučila na vrlo neobičan korak u svojoj karijeri. Dala je, naime, otkaz u Državnom odvjetništvu kako bi glumila tužiteljicu u novom projektu producentske kuće Ring Multimedia “Sudnica Melani Vukmirice” što se prikazuje na Novoj TV.

Riječ je o seriji u kojoj sudjeluju pravi suci, tužitelji i odvjetnici te naturščici, a u svakoj se epizodi rješava jedan izmišljen slučaj, i to tako da se što vjernije dočara stvarni kazneni postupak u domaćem pravosuđu. “Sudnica Melani Vukmirice” emitira se na Novoj TV od početka prošlog tjedna, a isti tip serije pod nazivom “Sudnica” od sredine kolovoza ide na RTL-u. Konkurentske su televizije slične licencije otkupile gotovo istodobno i emitiraju ih od ponedjeljka do petka u sličnim kasno poslijepodnevnim terminima. Razlikuju se najviše prema tome što se RTL-ova bavi obiteljskim, a ona Nove TV kaznenim pravom. No iako se ne radi o stvarnim slučajevima i osobama, Zagrepčanka Nada Josipović kaže da se osjeća gotovo isto kao na svojem dosadašnjem radnome mjestu i da svoj novi posao nimalo ne doživljava kao glumu, isključujući svaku mogućnost promjene profesije. “Nisam glumica, ne želim to biti niti to znam raditi, kao ni itko od nas. Mi smo profesionalci koji radimo svoj posao, samo pred kamerama. Sada dobijem scenarij kao što sam prije dobivala spise koje sam morala pripremiti za idući dan. Sudjelujemo i u nastanku scenarija, a završne riječi tužilaštva i obrane te Melanina presuda u potpunosti su ostavljeni nama. Razlika je jedino u tome što, bez obzira na kamere, znam da optuženi neće završiti u zatvoru, pa sam opuštenija. Emisija je najveći mogući kompromis između struke i televizije, a da bude gledljiva: procedura je gotovo u svemu autentična, samo što se u stvarnosti rijetko koji kazneni postupak završi na jednom ročištu, i to u 45 minuta. To je zapravo komprimirana verzija stvarnog postupka. Nadam se da će se kroz seriju naše pravosuđe malo približiti prosječnom čovjeku te da će se barem donekle popraviti slika javnosti o njemu. Osim toga čini mi se i da bi ljudima moglo biti korisno gledati je, što studentima prava koji nigdje nemaju priliku uživo vidjeti pravnu proceduru, što građanima u smislu pravnog savjeta”, kaže Nada Josipović. Otkaz u Državnom tužilaštvu je, priča, ionako planirala dati, “jer je željela nešto promijeniti u svojoj karijeri”, ali ne u smislu odlaska iz pravosuđa nego napuštanja tužilaštva. To je, kaže, iznimno težak, stresan i odgovoran posao koji je oduvijek voljela, ali ga se “zasitila”. “Znam da se to čini kao drastična odluka, ali upravo u trenutku kad sam definitivno odlučila otići iz tužilaštva kontaktirali su me iz producentske kuće Ring Multimedia i objasnili mi o čemu je riječ. Obavili smo probno snimanje da vidimo hoću li se uopće snaći pred kamerama, a kako je sve prošlo dobro i nisam imala nikakvu tremu, odlučila sam probati. Moram priznati da sam se iznenadila u kojoj mjeri sam nakon 10 minuta potpuno zaboravila kamere i koncentrirala se na to što govorim te da sve skupa bude što vjerodostojnije. U protivnom to ne bih ni radila.”

Iako su snimanja vrlo naporna i traju od 11 ujutro do osam navečer, kaže da je projekt jako zabavlja te da, s obzirom na to da ima tri čitava dana u tjednu slobodna, o čemu u Državnom tužilaštvu nije mogla ni sanjati, ima više vremena za obitelj i svoje 10-godišnje blizance. Sinovi su joj, priča, oduševljeni time što je “mama na telki”, a reakcije kolega iz struke su također isključivo pozitivne. Nada Josipović diplomirala je pravo sa 25 godina te se nakon dvije godine prakse kao sudski pripravnik na Županijskom sudu zaposlila u Državnom odvjetništvu, a bila je i suradnica u USKOK-u. Od početka karijere specijalizacija su joj, kaže, igrom slučaja privredni predmeti. Sa 32 godine bila je tužiteljica u postupku protiv Miroslava Kutle, a zadnja optužnica koju je potpisala prije otkaza bila je još jedna u nizu protiv Josipa Gucića. Što će po završetku snimanja serije još ne zna, a trenutačno iskustvo doživljava kao svojevrstan predah u pravosudnoj karijeri. Svjesna je da joj svakodnevno pojavljivanje na televiziji može donijeti nove poslove, ali se ne želi ničemu prijevremeno nadati. Postoji mogućnost i da otvori odvjetnički ured s kolegicom, dugogodišnjom prijateljicom i susjedom Melani Vukmiricom, suprugom glumca Željka Vukmirice, koja se u seriji pojavljuje u ulozi sutkinje.

Iako je u seriji sutkinja, Melani Vukmirica je u stvarnom životu odvjetnica koja u Zagrebu ima odvjetnički ured.
U 25-godišnjoj karijeri nije nikada bila sutkinja iako za to ima uvjete, ali je radila kao sudska savjetnica na Visokom prekršajnom sudu RH te kao viša savjetnica na Upravnom sudu RH i, kako kaže, zna sve o tom poslu. Radila je i na Županijskom sudu u Zagrebu, u Upravi za trgovinu Ministarstva gospodarstva te u Ministarstvu pravosuđa kao načelnica Odjela Pravosudne akademije. Ovog ju je ljeta, priča, kontaktirala glavna urednica emisije Gordana Grbić i pozvala je na probno snimanje za ulogu odvjetnice. Nakon toga su je ponovo zvali na snimanje, ali ovaj put za ulogu sutkinje. “To mi je bio svojevrsni kompliment. Nakon drugog probnog snimanja javili su mi da im odgovaram za sutkinju. Nisam ništa posebno očekivala, doživjela sam to kao izazov, novi posao. O tome što on sa sobom nosi tek počinjem razmišljati. Zasad mi ne smeta medijska eksponiranost, ali sam svjesna da će biti slučajeva u kojima će publika simpatizirati osuđenog te da ću se možda naći u situaciji da netko na cesti ili u dućanu osjeti potrebu da sa mnom prokomentira taj slučaj”, kaže Melani Vukmirica. Kako se u seriji ne pojavljuje u ulozi odvjetnice, tvrdi da nije morala zalediti svoj status te da ne krši kodeks Odvjetničke komore, koja ne dopušta reklamiranje odvjetnika. No morala je “primiriti poslove” za koje zbog snimanja nema vremena te ih je prepustila kolegici. Suprugu te 29-godišnjem sinu i 26-godišnjoj kćeri je, veli, drago i zadovoljni su njezinim novim poslom, iako priznaje da “nisu pali u nesvijest od oduševljenja”, nego su “dali prolaznu ocjenu”.

Odvjetnik Nediljko Ivančević iz Splita u “Sudnici Melani Vukmirice” ima ulogu branitelja, a svaki se tjedan na snimanju izmjenjuje s mladim Dubrovčaninom Markom Jurićem koji je pravosudni ispit položio prošle godine. Nediljko Ivančević 16 je godina radio u Državnom odvjetništvu. U Splitu je radio kao stručni suradnik i zamjenik općinskog državnog odvjetnika, zatim sedam godina kao općinski državni odvjetnik te do prošle godine i kao zamjenik županijskog državnog odvjetnika. No krajem 2005. napustio je Državno odvjetništvo i zaposlio se u splitskoj tvrtki Split Tours, u kojoj je član Uprave zadužen za pravne poslove. I njega je, priča, zamorio posao u Državnom odvjetništvu i osjećao je “da mu treba promjena”. Svjestan je da “zvuči avanturistički napustiti tako visok položaj”, ali time nije prekinuo s pravosuđem. O tome kako se našao ispred kamera 41-godišnji Nediljko Ivančević kaže: “Kolega me nazvao i rekao mi da treba nekoga preporučiti za tumačenje jednog od likova u ovom serijalu te se sjetio mene. Razmislio sam i odlučio pokušati. Pitao sam kolege na poslu mogu li sudjelovati u tome, Nadzorni odbor je to odobrio i iskoristio sam svoj godišnji odmor za snimanje.” Priznaje da je u početku imao tremu pred kamerama: “Kad prvi put idete k punici, imate tremu, kako ne biste pred kamerama! No ona opada s danima snimanja, a i s reakcijama članova obitelji. Kada je čula u što se upuštam, moja 14-godišnja kći mi je rekla: ‘Nemoj, molim te, osramotit ćeš me!’ No nakon prve emitirane epizode me nazvala i rekla da je bilo super, da su me i njezine prijateljice pohvalile. I mišljenje supruge je bilo bitno, s obzirom na to da je sutkinja, no i ona i kolege iz struke su rekli da je poprilično uvjerljivo.”

Gordana Grbić, bivša novinarka HTV-a, HINA-e i Novog lista te bivša saborska zastupnica, glavna je urednica tog projekta Nove TV. To se, kaže, može nazvati njezinim povratkom na televiziju nakon 15 godina, iako se ovaj put našla iza kamere. U projekt se, veli, uključila slučajno: “S obzirom na to da sam dobila nogu u Novom listu, gdje sam kao diplomirana pravnica pisala o pravosuđu, dogodila se vrlo zanimljiva stvar: u novinama je nestalo prostora za ozbiljno pisanje o pravosuđu, a ja sam dobila priliku da se njime bavim na sasvim drugi način koji će, nadam se, privlačiti gledatelje, kad već pisanje o njemu ne privlači čitatelje.” Prvih 30-ak epizoda je uglavnom snimljeno prema njemačkim scenarijima prilagođenim domaćem pravosuđu, a ostatak pišu hrvatski scenaristi. “To nam je koristilo da naučimo kako emisija treba izgledati i koji su detalji zanimljivi gledateljima. No ipak smo ih mijenjali; njemački su se scenariji uglavnom temeljili na ljubomornim muškarcima i ženama te preljubima, a mi pokušavamo obuhvatiti i druge sadržaje. Njima je očito glavni motiv bio zaintrigirati gledatelje, a da pritom strada procedura. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li gledatelji primijetiti razliku između njemačkih i naših scenarija, koji će se izmjenjivati. Doduše, nismo se ni mi mogli doslovno držati načina ponašanja u našim sudnicama jer bi to kojiput bilo dosadno, pa smo unosili sitne izmjene: izvođenje dokaza nekad smo stavili na početak umjesto na kraj parnice te smo dopustili malo više dobacivanja iz publike zbog živosti”, kaže Gordana Grbić.

Zanimljivo je i u kojoj se mjeri, u prvih nekoliko epizoda, emisija pokazala aktualnom, čak je i preduhitrila neke događaje iz domaće javnosti. U prvoj je epizodi, naime, glavni optuženik bio svojevrsni dr. Šimić, optužen za nemar, a u drugoj postupak se vodio protiv majke koja je zanemarila djecu. No Gordana Grbić ističe da je do toga došlo sasvim slučajno: “U scenariju smo već imali doktora Šimića kada je počela riječka afera, ali smo pogrešno zaključili da će se to zaboraviti za nekoliko dana. Na kraju smo ispali aktualni. Sljedeći slučaj nam je bila majka koja je zanemarila dvoje male djece, a idući dan u novinama je izišao tekst o požaru u Rijeci u kojem su stradala djeca. To dokazuje da u seriji donosimo sasvim realne slučajeve.” Robert Tomljenović, direktor producentske kuće Ring Multimedia čiji je projekt “Sudnica Melani Vukmirice” i u čijoj su produkciji u godinu i pol postojanja nastale emisije poput “Zuhra light showa”, HTV-ova “Journala” te humoristične serije “Bumerang”, kaže da je riječ o vrlo velikom projektu na koji je, nakon prvih nekoliko epizoda, pozitivno reagirala i javnost i struka. Emitiranje se planira do lipnja iduće godine, a ako gledanost bude velika, i dulje. Udio u gledanosti, tzv. share, prvih epizoda bio je, govori, odličan i iznosio je 25 posto. Ističe da se ne radi o istoj licenciji kakvu je otkupila RTL Televizija, kako se pisalo u medijima. “Naš projekt je nastao u suradnji s najjačom njemačkom producentskom kućom Constantin Entertainment, a hrvatski RTL svoju sudnicu je preuzeo od druge tvrtke. Jedna od razlika je i ta što su kod nas sudac, tužitelj i odvjetnik ljudi s profesionalnom karijerom, koji nastupaju pod svojim imenom i prezimenom. To je uobičajeno u svijetu, a na hrvatskom RTL-u nastupaju pod pseudonimima.

Projekt je nastao u SAD-u krajem ‘90-ih a razlog tolikoj popularnosti je sljedeći: u popodnevnim terminima uglavnom su se emitirale sapunice i talk-showovi. Publika ih se zasitila i sudnica se, kao kombinacija talk-showa i igrane serije, pokazala idealnom zamjenom. U SAD-u i Rusiji su hit a ove godine i u Poljskoj gdje je ulogu prihvatila sutkinja koja je sudila tamošnjoj mafiji i na snimanja je dolazila u blindiranim kolima.” Autentični naturščici U finalnoj fazi nastanka serije najviše je posla oko odabira naturščika, osoba koje nikada nisu glumile. Kako se u svakoj epizodi "Sudnice Melani Vukmirice" pojavljuje petero naturščika, svakog se dana odvijaju audicije na kojima se među 100-injak kandidata bira petero. Prema riječima Roberta Tomljenovića, direktora producentske kuće Ring Multimedia, kandidati koji se prijavljuju različitih su profila: od srednjoškolaca, studenata i kućanica, pa do umirovljenika, ekonomista i modnih kreatora. Njihovo pojavljivanje u seriji, s obzirom na to da nisu profesionalni glumci, po njegovu mišljenju emisiji daje dodatnu autentičnost, a naturščici, kaže, iznenađuju uvjerljivošću kojom interpretiraju uloge. Povratak na televiziju nakon 15 godina Gordana Grbić, bivša novinarka HTV-a, HINA-e i Novog lista te bivša saborska zastupnica, glavna je urednica serije koja, među ostalim, sudjeluje u nastanku scenarija. Kako je diplomirana pravnica koja je u pisanom novinarstvu pisala o pravosuđu također je, uz direktora producentske kuće Ring Multimedia Roberta Tomljenovića, nekoliko mjeseci kontaktirala hrvatske odvjetnike, tužitelje i suce koji bi pristali na svojevrsnu promjenu profesije i često privremeno zanemarivanje profesionalne karijere. Ipak nije riječ o lakoj odluci, slažu se oboje.>email to:Tanja Simic

Vezane vijesti

Dodijeljen HPB Grand Prix 2007.

Dodijeljen HPB Grand Prix 2007.

Mlada hrvatska slikarica Gordana Bakić dobila je nagradu Hrvatske poštanske banke Grand Prix 2007. za najbolje likovno ostvarenje ove godine. Žiri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika