22.04.2003. / 00:00

Autor: Paula Bobanović

BAKU

ALIJEVU POZLILO USRED GOVORA

Prava se drama dogodila u ponedjeljak kada se Hejdar Alijev, 79-godišnji predsjednik Azerbejdžana, govorom obratio časnicima azerbejdžanske vojske u Domu vojske u glavnom gradu Bakuu. Govor je izravno prenosila nacionalna televizija. Nakon što je govorio nekoliko minuta Alijev se odjednom zatresao, uhvatio za srce, te srušio na pod. Njegovi tjelohranitelji i pomoćnici pojurili su na pozornicu, a televizijski prijenos je prekinut. No, on je nastavljen za deset minuta, a Alijev je ponovno stajao za govornicom. Govor je nastavio praveći šale na to što se dogodilo rekavši: “Očito me je začaralo neko zlo oko. No, ja sam dobro, kao što možete vidjeti.”
No, nije bio dobro, jer se nekoliko minuta kasnije sve to ponovilo. Ovaj put Alijev je glavom udario u pozornicu ili u pod. Prijenos je ovaj puta bio prekinut nešto dulje, ali je opet nastavljen, kada je Alijev došao k sebi. Ovaj put uspio je završiti govor.
Kasnije je njegov ured objavio priopćenje u kojem se tvrdi da se predsjednik dobro osjeća, a da je kolabirao “zbog naglog pada krvnog tlaka”. Alijev je 1987. godine doživio srčani udar, 1999. godine je u bolnici u američkom gradu Clevelandu bio na operaciji srca. Prošle godine mu je u istoj bolnici operirana prostata, a prošlog mjeseca i kila. Unatoč svemu on je najavio da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima u listopadu. Alijev je počeo upravljati Azerbejdžanom kao lokalni partijski vođa za vrijeme SSSR-a. Predsjednik nezavisnog Azerbejdžana je od 1993. godine.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika