Objavljeno u Nacionalu br. 565, 2006-09-11

Autor: Berislav Jelinić

POZADINA SPEKTAKULARNOG UHIĆENJA

Albanski vladari Rijeke i Kvarnera

Januza Dervishija i Vulneta Sadollija policija smatra nasilnim i opasnim šefovima albanske mafije umiješanima u šverc drogom i ljudima: stoga su i uhićeni u dramatičnim okolnostima

Jaunuz Dervishi poznat kao Janez, Alibaba ili BossJaunuz Dervishi poznat kao Janez, Alibaba ili Boss Policija zna za nezakonite aktivnosti Januza Dervishija i Vulneta Sadollija, dvojice Albanaca koji su prošlog tjedna zajedno s još pet osoba uhićeni zbog sumnje u iznudu i sprečavanje dokazivanja. Prema podacima dostupnim organima gonjenja Januz Dervishi, zvan Janez, Alibaba i Boss, s Kosova se u Rijeku doselio sredinom 80-ih. Ondje je najprije radio kao fizički radnik za lokalne Albance. Početkom 90-ih bavio se preprodajom deviza. Time je dobro zaradio i poslije novim nezakonitostima oplodio novac. Dervishi je postao hrvatski državljanin 1994., iako mu je zbog nezakonitosti u koje je bio uključen prvotni zahtjev 1993. bio odbijen. Sredinom 90-ih napustio je Hrvatsku i boravio u Češkoj.

U Pragu je registrirao tvrtku J & B za poslove s tekstilom, zlatarnicu Diana i restoran. Formalno je poslovao legalno, ali se sumnja da mu je to služilo kao paravan za krijumčarenje narkotika. U Češkoj je 2003. provedena međunarodna policijska akcija prema tzv. albanskoj mafiji, tijekom koje je zaplijenjeno 238 kg heroina i 19 kg kokaina, a jedan od glavnih uhićenih bio je Pjeter Nikollaj. Policija raspolaže podacima da je on glavna Dervishijeva kriminalna veza. Nakon toga, Dervishi je izbjegavao odlazak u Češku. U Hrvatskoj Dervishi ima registriranu tvrtku Bertastro za proizvodnju i distribuciju pekarskih proizvoda, vlasnik je kafića Gallo u Rijeci, jednog kafića u Malom Lošinju, a od Grada Rijeke zakupio je ugostiteljski objekt u kojem je prije bio smješten Svid Rock Caffe. Vlasnik je i tvrtke Amplio - formalno je osnivač njegov maloljetni sin, a predsjednica uprave njegova supruga Šemsa. Dervishi posjeduje i kuću u Kostreni, stanove u Poreču i Umagu, a u Poreču gradi još jednu kuću. Policija sumnja da Dervishi predvodi hijerarhijski strukturiranu kriminalnu skupinu koja na širem području Rijeke krijumčari narkotike, ilegalno prebacuje migrante preko Hrvatske, a bavi se i iznudama kamatarenjem i drugim kriminalom. Ukratko, policija ga smatra jednom od najutjecajnijih osoba albanskih kriminalnih struktura u Hrvatskoj. Sumnja se i da je dugogodišnjim krijumčarenjem i distribucijom narkotika na području Češke stvorio značajne veze među međunarodnim albanskim krijumčarima, te je povratkom u Hrvatsku glavninu aktivnosti prebacio u našu zemlju. Navodno je uglavnom uključen u tranzitno prebacivanje narkotika prema sjevernoj Italiji, ali i u distribuciju narkotika na području sjeverozapadne Hrvatske. Smatraju ga značajnom poveznicom u balkanskoj tranzitnoj ruti za albanske krijumčare koji djeluju od Turske do zemalja EU. Dervishija smatraju vođom grupe koja broji najmanje deset osoba.

Vjeruju da Pashk Bitiqi ima značajnu ulogu u cjelokupnoj Dervishijevoj organizaciji, jer je svojedobno uključio Dervishija u kriminalne aktivnosti - u početku se radilo o iznudama, a poslije o krijumčarenju narkotika, posebice na području Češke. Bitiqi se poslije povukao, a njegove krijumčarske poslove u Češkoj preuzeo je Dervishi. Jednim od najbližih i najpovjerljivijih Dervishijevih suradnika smatraju Ljatifa Abdulahija. On je navodno zadužen za organizaciju krijumčarenja narkotika - trenutačno se najvjerojatnije nalazi na Kosovu ili u Makedoniji. Afrim Kadrija je Dervishijev tjelohranitelj i osoba od povjerenja. Vodio je poslovanje lokala Gallo dok je Dervishi boravio u Češkoj. Gjevalin Dashi navodno je zadužen za organizaciju ilegalnog prebacivanja migranata i neposredni sudionik krijumčarenja narkotika. Zajedno s Robertom Nikolom 2000. uhićen je u Italiji zbog preprodaje 2 kg heroina. Avdi Alija navodno je u Dervishijevoj grupi zadužen za organiziranje isporuke pošiljaka narkotika u zemlje zapadne Europe preko RH. Fabian Gjini navodno je Dervishijev prijatelj i suradnik, zadužen za crikveničko-vinodolsko područje. Krajem 90-ih bio je uhićen u Njemačkoj zbog krijumčarenja heroina. Hisen Salihi smatra se Dervishijevim savjetnikom za financije, plasiranje ilegalno stečenog novca i legalizaciju kroz kupoprodaju nekretnina. Džemail Maljoku zvani Džemo navodno je zadužen za organizaciju krijumčarenja migranata i u manjoj mjeri narkotika. Pjeter Nikollaj zvani Pier bio je Dervishijev suradnik u kriminalnim aktivnostima na području Češke. Među njima je i Saša Kružić, koji je 1998. u Milanu uhićen sa 9 kg heroina, koji je prokrijumčario iz Hrvatske. Sumnja se da je droga zapravo bila Dervishijeva.

Dok je Kružić bio u zatvoru, Dervishi se financijski skrbio za njegovu obitelj. Policija Dervishija povezuje i s iznudama i kamatarenjem, što mu je omogućilo da stekne više nekretnina. Primjerice, 1998. je Dedaju Nrecu posudio 280 tisuća maraka bez definiranog roka povrata novca, te usmeno dogovorenom kamatnom stopom od 20 posto mjesečno. Dug je ubrzo narastao na 1,3 milijuna maraka. Novac je iznuđivao i od Nasera Dalipija, ugostitelja iz Crikvenice, komu je prijetio. Jednim od Dervishijevih posrednika u posudbi novca s lihvarskim kamatama policija je smatrala i pokojnog Branka Bijelića, koji je ubijen u rujnu 2004. rano ujutro u dvorištu svoje kuće na Preluci, dok je sjedio za upravljačem svog parkiranog opel kadetta. Bijelić je posuđivao Dervishijev novac i bio zadužen za naplatu potraživanja. Bio je poznati riječki ugostitelj kojeg su još od prije povezivali i s jugoslavenskim tajnim službama. Policija Dervishija sumnjiči da je sudjelovao u ubojstvu Xemaila Bahlulija, koji je ubijen u studenome 2001. u Zagrebu. Behluli je organizirao ilegalni dolazak Dervishijeva brata u Švicarsku. Međutim, brat mu je pod nepoznatim okolnostima poginuo u Italiji. Iako je službeno njegova pogibija proglašena nesretnim slučajem, jer je pao iz vlaka, Dervishi je za bratovu smrt okrivio Bahlulija i obećao mu se osvetiti. Još krajem 2003. policija je saznala da je Dervishi dio svojih aktivnosti vezanih uz trgovinu narkoticima prebacio na zagrebačko područje, gdje se udružio s dijelom kriminalnih krugova kako bi preuzeo dio narkotržišta koje je, opet prema policijskim neformalnim uvjerenjima, kontrolirao nedavno ubijeni Albanac Lulzim Krasniqi.

O Vulnetu Sadolliju policija također ima vrlo opsežne podatke. Sadolli, inače zvan Vili i Šeki, potječe iz mnogobrojne siromašne kosovske obitelji čije je izvorno prezime Sedolli. Početkom 80-ih Sadolli se u Rijeku doselio iz Prizrena, zajedno s braćom Allijem, Gjemalijem i Muhametom, a naknadno im se pridružio i Bekim, koji je 1991. preminuo. Sadolli je isprva radio kao transportni radnik, a 1986. je otvorio postolarsku radnju pod imenom Mr. Vylly. Tijekom 90-ih s Dervishijem se bavio preprodavanjem deviza. Već početkom 90-ih poslovanje je proširio, te danas osobno ili na suprugino ime ima u vlasništvu više poduzeća ili obrta. To su proizvodno-trgovački obrt Vylly, koji je sljednik postolarskog obrta, izrađuje ključeve i pečate te ima izdvojeni mini market Drugstore Vylly, tvrtka Nahrin, čija je glavna djelatnost ugostiteljstvo i mjenjačko-devizno poslovanje, a u njenom sklopu su i pizzeria Adriana u Rijeci, te noćni klub Adriana 2 u Bakru, te tvrtka Sedolli, koju je formalno osnovao Milorad Popović, a Sadolli ju je naknadno prebacio na sebe. Tvrtka Sedolli proizvodi i distribuira napitak Jamaica, proizvod dvojbenih sastojaka i namjene - reklamira se kao napitak koji sadržava ekstrakt marihuane. U sklopu tvrtke ima i salon ljepote Jamaica Sun, koji je nedavno temeljito preuređen. Policija sumnja da je Sadolli sredinom 90-ih, uz Dervishijev patronat, započeo poslove krijumčarenja narkotika. Uglavnom je djelovao prema inozemstvu, gdje su mu podršku pružale rodbinsko-prijateljske veze u Švicarskoj. Novac zarađen kriminalom investirao je u legalne poslove, a dio u obiteljsku kuću koju je sagradio na području Srdoča. Dio novca je koristio za kamatarenje.

Primjerice, 1997. je posudio 5 tisuća maraka Kurti Ekuru iz Rijeke uz kamatu od 20 posto mjesečno. Kako mu Kurto nije vraćao novac, 1998. ga je napao i prijetio mu pištoljem. Na ime duga iznudio je jedan registrirani kamion, dva mobitela, televizor, 480 kg kave, 80 kg mlijeka u prahu, te je potraživao još 10 tisuća maraka, nakon čega ga je Ekuru prijavio policiji. Policija raspolaže podacima da se Sadolli povremeno bavio i ilegalnim prebacivanjem migranata, uglavnom Albanaca, preko državne granice. Zato je jednom i uhićen, te je i tada pušten zbog nedostatka dokaza - bilo je to u kolovozu 1998. Tada je s Tahirom Batalijem iz Rijeke zaustavljen u vozilu kojim je prevozio četiri ilegalna migranta, pri čemu je koristio tuđu putovnicu. Policija je pri njihovu uhićenju koristila pripadnike specijalne policije i zato što im je Sadolli otprije poznat kao rabijatan i sklon nasilju. Svojedobno je fizički i verbalno napao liječnika koji mu je namjeravao naplatiti pregled, jer je Sadolli došao na pregled sa zdravstvenom iskaznicom svoje supruge. Fizički je napao djelatnika benzinske postaje koji je dobacivao njegovoj supruzi. Gađao je kamenom u glavu radnika na cesti koji je slučajno kamenčićem pogodio njegov automobil. Često se tuče u svojim lokalima. Prema neformalnim spoznajama policije, Sadolli često odlazi u inozemstvo, najviše u BiH, Srbiju i Crnu Goru. Ondje, ponajviše na Kosovu, navodno nastoji proširiti svoje legalne i ilegalne aktivnosti. Sumnja se da posljednjih godina dogovara dopremu heroina iz Makedonije u Hrvatsku, otkud dio plasira na područje EU. Nakon što ih je uhitila, policija je pretragom njihovih lokala i ureda pronašla oružje, lažne novčanice i narkotike. Očekuje se da će ih uskoro i službeno teretiti za još neka kaznena djela. OKVIRI Veza s javnom bilježnicom Policija već dulje vrijeme zna da je Januz Dervishi bio u intimnoj vezi sa Suzanom Vozilom, bivšom sutkinjom riječkog općinskog suda. Nju policija neformalno sumnjiči da je Dervishiju pomagala krivotvoriti dokumente. Navodno mu je pomagala i u nekim zemljišno-knjižnim prijevarama, što je Dervishiju omogućilo da kupi ili upiše vlasništvo nad nekim nekretninama. Dervishi joj je pomogao da otvori javno-bilježnički ured u Kostreni. Suzana Vozila jedna je od sedam osoba uhićenih u spektakularnoj policijskoj akcijij u Rijeci prošlog tjedna.

Tko je tko u organizaciji

JANUZ DERVISHI
Poznat kao Janez, Alibaba ili Boss. Sumnja se da je na čelu hijerarhijski strukturirane organizacije za šverc droge, ljudi, kamatarenje i iznude. Veze s Češkom

VULNET SADOLLI
Poznat kao Vili ili Šeki. Sumnja se da su mu legalni poslovi paravan za šverc narkotika. Nasilan. Veze sa Švicarskom

PASHK BITIQI
Uveo Dervishija u posao. Poslije se povukao

AFRIM KADIJA
Dervishijev tjelohranitelj. 2000. uhićen u Italiji sa 2 kg heroina

AVDI ALIJA
Zadužen za isporuke narkotika u zapadnu Europu FABIAN GJINI Zadužen za Crikvenicu i Novi Vinodolski. U Njemačkoj bio uhićen zbog heroina HISEN SALIHI Dervishijev savjetnik za financije i pranje novca

DŽEMAIL MALJOKU
Zadužen za organizaciju šverca imigranata

PJETER NIKOLLAJ
Poznat kao Pjer. Dervishijev suradnik za područje Češke

SAŠA KRUŽIĆ
Uhićen u Italiji sa 9 kg heroina. Sumnja se da je droga bila Dervishijeva
>email to:Berislav Jelinic

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika