17.09.2006. / 12:36

Autor: Marin Medić

NOVA PODIJELA SVIJETA

"Tito je bio Hrvat"

"Tito je bio Hrvat. Zato mi se činilo logičnim da hrvatski predsjednik bude danas ovdje s vama", rekao je Mesić u govoru na summitu pokreta nesvrstanih u kojem Hrvatska ima status promatrača.

Kao predsjednik jedne od zemalja sljednica bivše Jugoslavije, Mesić je na obljetnicu 1. konferencije nesvrstanih u Beogradu 1961. ocijenio važnim podsjetiti da je jedan od osnivača pokreta, Josip Broz Tito, predsjednik bivše Jugoslavije, "bio Hrvat". "I zato mi se činilo logičnim da hrvatski predsjednik bude danas ovdje s vama", rekao je Mesić u govoru na summitu pokreta u kojem Hrvatska ima status promatrača.

"Blokovska podjela svijeta otprije pola stoljeća ustupa je mjesto novom sučeljavanju razvijenih i nerazvijenih koja prijeti mogućim novim sukobom na globalnoj razini," izjavio je u Havani predsjednik Stjepan Mesić. Poručio je također da pokret nije izgubio svoj temeljni smisao zauzimanja za mir i ravnopravnost.

Mesić je pozvao na poštovanje različitosti, dijalog među civilizacijama i toleranciju među vjerama i naglasio da "nema niti smije biti sukoba civilizacija i religija". Hrvatska ostaje privržena svojim prioritetima euroatlantskih integracija, no današnji je svijet premalen da bismo si mogli priuštiti luksuz suradnje samo s jednim njegovim dijelom i zato kao zemlja promatrač pružamo ruku suradnje svakoj od članica, zaključio je hrvatski predsjednik.

Vezane vijesti

"Tito i drugovi"

"Tito i drugovi"

Knjiga "Tito i drugovi" slovenskog povjesničara Jože Pirjevca predstavljena je u četvrtak u Zagrebu, a autor predgovora ocijenio je kako 30 godina od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika