21.09.2006. / 15:31

Autor: Martina Zeković

SLOVENIJA

Drnovšeku prijeti ustavna tužba

Nesporazumi između predsjednika i premijera bukte već godinu dana, naročito oko Drnovšekove vanjskopolitičke aktivnosti

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek odlučio je da do kraja ove godine otkaže svoju međunarodnu aktivnost zbog nesuglasica s vladom koja se navodno podcjenjivački odnosi prema instituciji predsjednika tako što ne odobrava dodatna sredstva za njegovu aktivnost. To bi moglo dovesti do situacije u kojoj bi parlament trebao odlučivati tko je kriv za takvu situaciju, a čak je moguća i ustavna tužba protiv Drnovšeka na ustavnom sudu, naveli su u četvrtak slovenski mediji. Stručnjak za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Ljubljani Miro Cerar rekao je za slovensku nacionalnu televiziju i dnevni list "Delo" da "bude li sukob između predsjednika i vlade eskalirao, parlament će morati ocijeniti radi li se o kršenju ustava ili zakona, ali se nadam da ćemo izbjeći tu dramatičnu situaciju". Cerar smatra da je odnos vlade prema predsjedniku "krajnje neobičan" te bi se mogao protumačiti kao neispunjavanje ustavnih dužnosti, što stvara neustavnu situaciju pa bi se vlada i predsjednik trebali što prije dogovoriti i spriječiti eskalaciju situacije. Ako bi parlament ocijenio da je za sadašnje stanje kriv predsjednik države mogao bi pokrenuti ustavnu tužbu protiv predsjednika pri ustavnom sudu. Premijer Janez Janša je izjavio da je problem u slabom planiranju predsjednika koji je navodno "u prvoj polovici godine praktično potrošio" sredstva koja su mu bila namijenjena za cijelu godinu. "Vlada je bila spremna dati i dodatna sredstva, ali s druge strane nije bilo nikoga tko bi bio spreman na realan i ozbiljan razgovor", rekao je Janša. Drnovšek je zadnjih mjeseci više puta izjavio da ga vlada stavlja u ponižavajući položaj da mora "prositi" za dodatna financijska sredstva, da to "nije u duhu ustava", da ga tako želi podrediti i "učiniti poslušnim", odnosno disciplinirati.

Nesporazumi između predsjednika i premijera bukte već godinu dana, naročito oko Drnovšekove vanjskopolitičke aktivnosti, koja je uključivala i neka putovanja i inicijative s kojima se vlada nije slagala, kao mirovnu inicijativu za Kosovo i Drnovšekovo posredništvo za mir u Darfuru, a do razlika u izjavama dolazilo je i u pitanjima odnosa s Hrvatskom.

Vezane vijesti

Janez Janša sve nepopularniji

Potpora slovenske javnosti koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše sve je manja, a u posljednjih mjesec dana pala je za rekordnih 14 posto,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika