27.09.2006. / 19:23

Autor: Marin Medić

ZNANOST

Operacija u slobodnom padu

Francuski su kirurzi objavili da je prva operacija u bestežinskom stanju prošla uspješno. Ovaj je pokus bio prvi korak u razvoju buduće grane \"svemirske“ kirurgije koja će biti potrebna na dužim međuplanetarnim letovima.

Francuski su kirurzi objavili da je prva operacija u bestežinskom stanju prošla uspješno. Ovaj je pokus bio prvi korak u razvoju buduće grane "svemirske“ kirurgije koja će biti potrebna na dužim međuplanetarnim letovima.

Za pokus je korišten prilagođeni Airbus A300, koji je, manevrirajući na paraboličnoj putanji, mogao omogućiti kirurzima po 20 sekundi bestežinskoga stanja. Upotrijebljeni su i posebni kirurški instrumenti, koji magnetski prianjaju na operacijski stol, kao i sterilna komora načinjena od plastike.

Trosatni let iznad jugozapadne Francuske je koristio Airbusov avion imenovan Zero-G, a pacijent je bio Phillippe Sanchot, koji se dobrovoljno javio za eksperiment. Operacija odstranjivanja tumora na njegovoj ruci je trajala 11 minuta, podijeljenih na 31 sekvencu bestežinskog stanja, svaka od kojih je trajala 22 sekunde. I pacijent i liječnički tim je treniran za nošenje s bestežinskim okolišem.

Ovo je prvi puta da je takva operacija obavljena na ljudskom biću, a glavni je kirurg Dominique Martin rekao da su ju izveli "bez nekih velikih poteškoća.“

"Nismo pokušavali napraviti ništa revolucionarnoga, već samo provjeriti da li je to uopće moguće.“

"Sada kada znamo da je moguće operirati čovjeka u svemiru bez velikih poteškoća, možemo razvijati tu granu kirurgije.“

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika