02.10.2006. / 13:13

Autor: Lucija Božić

JAR

Homoseksualci mogu davati krv

Odluku o tome da se krv može uzimati od homoseksualaca koji su u celibatu šest mjeseci donijela je Južnoafrička nacionalna služba za davatelje krvi.

Homoseksualaci u Južnoafričkoj Republici moći će biti davatelji krvi, pišu južnoafričke novine. Odluku o tome da se krv može uzimati od homoseksualaca koji su u celibatu šest mjeseci donijela je Južnoafrička nacionalna služba za davatelje krvi(SANBS).

Homoseksualce se do sada smatralo najrizičnijom donatorskom skupinom, posebno kada se radi o infekcijama HIV-a i bilo im je zabranjeno darivati krv. Početkom ove godine lobističke skupine za prava homoseksualaca pokrenule su prosvjede protiv dugogodišnje odluke SANBS-a, kao i protiv darivanja više od stotinu jedinica krvi, a da se ne otkrije seksualna prošlost davatelja. SANBS je u međuvremenu inzistirao na tome da je isključivanje homoseksualaca kao davatelja krvi dio namjere da se osiguraju sigurne zalihe krvi.

Borci za zaštitu prava homoseksualaca tvrde da je AIDS heteroseksualna bolest na području susaharske Afrike i Južnoafričke Republike gdje je više od 5,5 milijuna zaraženo tom bolešću, izvještava Hina.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika