Objavljeno u Nacionalu br. 568, 2006-10-02

Autor: Ivan Starčević

VIJENCI I KAKTUSI

I starčić Mesić bi se tukao

Predsjednik je u godinama (72), kad ne može propagirati nasilje

GLOBALNO SIJELO (Utorak, HRT 1, 20.05) Nekad vrlo popularni freak-show Joška Martinovića večeras se otvara pričom o rvackoj ljudini Rajku Bakaliću, teroristu iz Kanade ili tamo već negdje. Čovjek svake godine uredno dolazi na ljetovanje, na more, u rodni kraj, pa tamo svakog jutra s balkone svoje kuće, okićenog ogromnom trobojnicom, u pola devet počinje terorizirati cijelo svoje malo misto. Pušta hrvatsku himnu da se sve ori, a njegova žena vrlo ozbiljno izjavljuje da je svakom dovoljno spavati do pola devet. Ovo terorističko nepoštivanje hrvatske himne i pospanih Hrvata traje tri ljetna mjeseca, prekratko da bi u glavama oduševljenih HRT-ovh šupljoglavaca pobudilo bilo kakvu drugu reakciju osim dirljivog pokroviteljstva. Recimo, da urednik Joško Martinović ili bilo tko, npr. reporter Edi Škovrlj, kažu sami sebi: Dobro, nismo ljevičari, novinari smo, ali zašto rvacka desnica u rvacke medije gura samo glupe desničare? Ako su serviseri pećinske frakcije desnice (Nova TV, pa Miljenko Manjkas von Styria, nominalni glavni urednik "Večernjeg lista" i njegov kadrovik Ivić Pašalić) tako cinično iskreni prema samima sebi, zašto bi i mi na HRT-u bili isti takvi?

ŽIVOT UŽIVO (Ponedjeljak, HRT 1, 16.35) Kao u najboljim danima vlastite gluposti, HRT je ozbiljno zamjerila našem kazahstanskom kolegi Boratu da se ruga Kazahstancima. Učinila je to nekim ženskim glasom (ne znamo mu ime, pa ćemo ga, umjesto Alenka Marina, novinarka vanjskopolitičke redakcije HRT-a, zvati Žemska). Jedina žalosna stvar u ovoj priglupoj aferici jest da HRT-ova Žemska nije dosad na Novoj TV pogledala ni jednu od urnebesno duhovitih epizoda serije koja se zove "Ali G". Serija je ove godine čak i reprizirana na Novoj TV, pa koristimo priliku da Novoj TV još jednom čestitamo na uvozu čistog kisika (Will i Grace, Seinfeld) i uopće najboljih američkih TV-serija koje ta kuća u terminu ubojitog ponedjeljka na Novoj TV prikazuje u ogromnim količinama. HRT se tu može sakriti pred Novom TV, ali zato HRT ima vanjskopolitičku novinarku Alenku Marinu koja očito ništa ne zna ni o humoru ni o velikoj međunarodnoj zvijezdi Saschi Baronu Coenu koji je stvorio likove zvane Ali G, Borat i Bruno (austrijski modni novinar i homić). Poslije Silvije Trnčević Pešić iz iste vanjskopolitičke redakcije HRT-a, u liku Alenke Marine stiglo nam je još jedno, u pogledu elementarne opće kulture, sasvim nevino stvorenje. Gost ove divne emisije i predivne urednice i voditeljice Melinde Kurilj bio je na odgovarajućoj razini. Cohenov hrvatski kolega Željko Pervan Pašteta ima običaj viriti iz svake HRT-ove emisije bilo danju bilo noću, pa je danas popodne podlegao napadu ljubomore na kolegu Coena, odvratnog tipa koji je Pervanov monopol u Hrvatskoj srušio samo jednom jedinom svojom emisijom i to na drugoj televiziji. Dok je Pašteta pokrivao sve na HRT-u, "Ali G" se uspio ugurati na Novu TV, prokleti kreten. Danas je kod Melinde Kurilj, u sunčano jesenje poslijepodne, sveprisutni, ljubomorni, lakomi i već dosadni Željko Pervan Pašteta proglasio Coena neduhovitim. Da kolega Pašteta to nije najozbiljnije mislio, bio bi mu to najbolji štos u karijeri, ali i Pašteta je ipak samo čovjek. Poslije današnje velike osobne tragedije preostaje mu jalova utjeha da ni mozgovi veći od njegova nisu odoljeli iskušenju, npr. Umberto Eco poludio je na "Da Vincijev kod" Dana Browna. Znamo, usporedba je totalno neprimjerena, ali mi ovdje radimo u dobroj vjeri i želimo pomoći.

KONTRAPLAN: RAT ILI DIJALOG (Utorak, HRT 1, 20.45) Kao što sve u Hrvatskoj ide preko veze tako je i korporacija Merlić-Ogresta ove jeseni svoje dvije emisije definitivno ugurala u najbolje večernje termine i sad im je samo nebo granica. Nema veze što su i voditelj Dubravko Merlić i njegov "Kontraplan" dosadni koliko i zadnji komunistički proizvod i što je Ogrestina smrdljiva "Piramida" simpatična poput začepljene kanalizacije, koga to briga dok god ima reklama. To je to novo geslo javne TV u Hrvata.

NEDJELJOM U DVA (Nedjelja, HRT 1, 14.00) Naš predsjednik naše najljepše države i dika naša Stjepan Mesić (72) poručio je građanima da mu često dođe da nekoga odalami. Starčić bi se tukao. Pojavio se na TV, pa se pitasmo da nije možda Nova godina ili neka druga od svečanih prigoda u kojima se predsjednik države obraća građanima. Ništa od toga, Predsjedniku se prohtjelo malo estradnog ritanja, jer što je "Nedjeljom u dva" nego prizemni talk show u koji, nakon pjevača, glumaca, tajkuna i psihički nestabilnih filmskih režisera, sada hrle i naši veliki predsjednici države, vlade i Sabora. Tragom Sanadera i Šeksonje pošao je sada i g. Mesić kojega smo očekivali već u RTL-ovoj "Sanji". Predsjednika sad očekujemo u "Piramidi", "U sridi", a i Mirjana Hrga u propalom "Epicentru" danas navečer izjavljuje da već mjesecima očekuje predsjednikov nastup, ali se on ne javlja, baš kao ni njenom Miljenku Manjkasu u "Večernjak". Predsjednikova izjavica voditelju glasi: "Ja sam se u mladosti bavio boksom i stvarno mi dođe da bi nekoga odalamio, ove lažove koji lažu a da ne trepnu." Na stranu sad njegova nepostojeća sportska kultura, jer boks i ljutnja ne idu zajedno. Važnije je to da velika fizička snaga Stipe Mesića (72) karakterizira i njegove najdraže predsjedničke kolege, sve redom redimice obožavatelje demokracije, pogledajmo samo: Hugo Chavez (Venezuela), Evo Morales (Kolumbija), Raul Castro (do Fidela ga nisu pustili), Lukašenko (Ukrajina), Nursultan Nazarbajev (Kazahstan), Turkmenbaši Saparmurat Nijazov (Turkmenistan), nemojmo zanemariti ni Gadafija, ni američkog uznika Sadama Huseina. Hrvatbaši Mesić djeluje u demokratskim okvirima Hrvatske, jedne mirne zemlje u kojoj muškarci tuku žene, pa je tim žalosnije da kao predsjednik države propagira nasilje, a smiješno je da to čini čovjek njegovih godina, u "Feralu" davno opisan kao "živahni starčić", što je bila Tuđmanova titula za koju se sada bori nanbudo fighter Stipe (72).

EPICENTAR (Nedjelja, Nova TV, 22.15) U telefonskoj anketi u "Nedjeljom u dva" pobijedio je Stipe Mesić kojem su gledatelji vjerovali više nego "Večernjem listu" koji je napao predsjednikova vanjskopolitičkog Budu (savjetnika imenom Budimir Lončar), pa je Pašalićeva ga-laksija još iste večeri uzvratila udarac. Voditeljica Mirjana Hrga ima pitanje za telefonsku anketu: "Osuđujete li izjavu predsjednika Mesića da su novinari Večernjeg lista ustašoidni." Naravno da predsjednik nije rekao to što Hrga tvrdi, ali njena je plemenita namjera obraniti glodura "Večernjaka" i Pašalićeva omiljenog urednika lažljivih "Motrišta" g. Miljenka Manjkasa, istog Manjkasa kojemu je gđica Hrga bila omiljena voditeljica tih istih "Motrišta". Svaka emisija ima svoju publiku, pa je publika "Epicentra" izglasala da osuđuje živahnog boksača i starčića (72), koji je izjavio da oni koji blate Budimira Lončara zapravo napadaju njega, jer njih "smeta moja antifašistička prošlost, to su uglavnom ustašoidi koji ne mogu prežaliti propast NDH". Frizirajući Mesićevu izjavu veseljaci iz davnih "Motrišta" podsjetili su se na svoj stari posao u ona dobra, dobra stara vremena kada se antinovinarstvom gradio zalet za stančiće i karijerice.email to:Ivan Starcevic

Vezane vijesti

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

'Nikolić - četnički vojvoda ili redizajnirani predsjednik?'

Uoči inauguracije Tomislava Nikolića na mjesto predsjednika Srbije, novosadski Dnevnik objavio je osvrt bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika