04.10.2006. / 11:05

Autor: Ana Kirin

NATO

SAD poziva na primanje Hrvatske u NATO

U nacrtu zakona među ostalim se ističe kako predstojeći "summit NATO-a u Rigi treba priznati napredak koji su prema ispunjavanju odgovornosti i obveza članstva ostvarile Hrvatska, Makedonija i Albanija"

Senator Richard Lugar, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora američkog Senata, podnio je prijedlog zakona kojim SAD podržavaju daljnje proširenje NATO-a i pozivaju na primanje u članstvo Hrvatske, Albanije, Makedonije i Gruzije u dogledno vrijeme, te u proračunu za 2007. godinu predviđaju vojnu pomoć tim zemljama, od čega za Hrvatsku u vrijednosti od tri milijuna dolara."Zakon o učvršćivanju slobode kroz NATO", kako glasi naziv tog pravnog akta, ima za cilj "podržati kontinuirano proširivanje NATO-a na europske demokracije koje su sposobne i voljne ispuniti odgovornosti članstva". U nacrtu zakona među ostalim se ističe kako predstojeći "summit NATO-a u Rigi treba priznati napredak koji su prema ispunjavanju odgovornosti i obveza članstva ostvarile Hrvatska, Makedonija i Albanija" dok se za Gruziju predlaže uključivanje u program MAP, Akcijski plan za članstvo, u kojem su ostale tri zemlje od 2002. godine. U dijelu nacrta zakona koji se odnosi na vojnu pomoć SAD-a u 2007. za predložene nove članice NATO-a, za Hrvatsku su predviđena tri miljuna dolara, Albaniju 3,2 miljuna, Makedoniju 3,6 miljuna i Gruziju 10 milijuna dolara.



Vezane vijesti

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Srbija koči BiH na putu u NATO?

Iako su prije nekoliko mjeseci dogovorili knjiženje vojne imovine, vladajuća šestorka nije realizirala dogovor u Parlamentu BiH. Postavlja se pitanje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika