05.10.2006. / 17:59

Autor: Nacionalova redakcija

MEKSIKO

Meksički policajci tukli i silovali demonstrante

Prema tvrdnjma Amnesty Internationala izjave svjedoka su uništene a zatvorski liječnici nisu htjeli pregledati uhićene prosvjednice koje su prijavile silovanje

Amnesty International optužio je meksičku policiju za uništavanje dokaza o zlostavljanju i silovanju prosvjednika, koje su počinili njihove kolege. Prema tvrdnjama Amnesty Internationala, izjave svjedoka su uništene a zatvorski liječnici nisu htjeli pregledati uhićenice koje su prijavile silovanje. Grupa za promicanje ljudskih prava uspjela je prikupiti 23 izjave o zlostavljanju.

Incident se dogodio nakon što su u svibnju prosvjednici naoružani mačetama i palicama zarobili 12-toricu policajaca koji su htjeli prekinuti prosvjed prodavača cvijeća. Dva dana nakon tih prosvjeda policija je uhitila 212 ljudi u tri meksička grada. "Ljude su izvlačili iz kreveta, udarali nogama i premlaćivali prije nego što su ih potrpali u policijska vozila", izjavio je istraživač Amnesty Internationala Rupert Knox. U vozilima su nastavili s premlaćivanjima i prijetnjama smrću, a nekoliko žena je prijavilo silovanje. Kada su u policijskoj stanici pokušali prijaviti silovanje policijski dužnosnici su potrgali njihove izjave dok su zatvorski liječnici u strahu od policije i gubitka posla odbili pregledati silovane prosvjednice.

Službene vlasti odbile su zahtjev za istragom tih događaja, a optužbe Amnesty Internationala nazvali su prljavom taktikom koju koriste "subverzivne grupe".

Vezane vijesti

Nismo došli po pouke iz demokracije

Nismo došli po pouke iz demokracije

Europljani nisu došli na summit G20 u Los Cabos u Meksiku da bi dobivali pouke iz demokracije, rekao je u ponedjeljak novinarima predsjednik Europske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika